PVV-lijsttrekker: uitspraak over afbranden ULU-moskee ''onhandig''

UTRECHT - De lokale PVV-voorman Henk van Deún zegt dat zijn uitspraken op Bingo FM over de ULU-moskee in Utrecht ''onhandig'' waren. Hij zei daarbij dat de PVV niet wil dat moskeeën afbranden.
Op Twitter schreef Van Deún een paar uur na de radiouitzending: "Vanavond ophef over een wat onhandige woordkeuze van mij, maar wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit."

WOEDE

De uitspraak van de PVV-lijsttrekker dat hij de moskee liever ziet afbranden, leidde tot een storm aan woedende reacties. D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure noemt de uitspraak "vreselijk en walgelijk". "De rillingen liepen mij over de rug. Dit kan je echt niet maken. Ik heb geen idee wat deze man denkt te bereiken. Het is wat ons betreft aanzetten tot discriminatie en racisme. Dit is de rand van aanzetten tot geweld."
Het is volgens Verschuure uitgesloten dat zijn partij in Utrecht gaat samenwerken met de PVV. "Dit voorbeeld onderstreept dat met een dikke vette streep. De PVV is er alleen maar op uit om mensen tegen elkaar op te zetten. Zoals u misschien aan mijn stem kan horen, ik ben hier erg boos over."

BELACHELIJK

VVD-raadslid Queeny Rajkowski vindt de uitspraak van Van Deún "belachelijk". "Ik hoop dat niets in Utrecht wordt afgebrand. Geen auto's, maar ook geen religieuze gebouwen."
"Volslagen verwerpelijke uitspraak", twittert GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer. "En bovendien erg dom. De ULU-moskee zorgt juist voor verbinding in de wijk en werkt goed samen met bijvoorbeeld Joodse en katholieke gemeenschap. Dat heet integratie."

NAZISME

Van Deún was gisteren te gast in het programma Stadhuisplein op Bingo FM, de stadsradio van Utrecht, evenals DENK-lijsttrekker Mahmut Sungur. Samen blikken ze vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen. Sungur zegt dat hij hoopt dat de ULU-moskee in Lombok een gebouw wordt waar Utrechters trots op worden, net zoals de Domtoren.
Vervolgens krijgt PVV'er Van Deún het woord. "Wij hebben liever dat ie afbrandt, bij wijze van spreken", zegt hij. "Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als een godsdienst. Het is een ideologie net als nazisme."

INGRIJPEN

Presentator Marc van Rossum du Chattel verbaast zich over de opmerking. "Ik ga even ingrijpen. Zeggen dat iets moet afbranden vind ik geen handige opmerking. Misschien kan je die even terugnemen."
Dat doet Van Deún echter niet. "Wij zijn tegen moskeeën en vinden dat die allemaal moeten sluiten." Daarna benadrukt hij ook dat die beslissing vooral aan de Tweede Kamer is, en niet aan gemeentelijke politici.
DENK-voorman Mahmut Sungur verbaast zich ook over de afbrand-opmerking. "Wat doen we met haatzaaiende politici?", vraagt hij zich hardop af.

TWEEDE DEEL

In het tweede deel van de uitzending komt presentator Van Rossum du Chattel terug op de opmerking, maar opnieuw neemt Van Deún (62) zijn woorden niet terug. "Je mag best op tenen staan", zegt hij over het onderwerp haatzaaien. "Als je maar binnen de wet blijft."
"Ik heb echt niks tegen moslims, laat dat duidelijk zijn. Maar waar ik niet mee geconfronteerd mee wil worden is met de gevolgen van de islam, zoals hoofddoekjes." De PVV doet, net als DENK, voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Utrecht.
De volledige uitzending van Stadhuisplein is hier terug te luisteren.

Beluister hier het fragment uit Stadhuisplein (Bingo FM) terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.