Amersfoort: rechtszaak chloortrein was zaak tussen OM en ProRail

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort heeft bewust niet gecommuniceerd over de rechtszaak eind vorig jaar over fouten met het vervoer van treinen vol met chloor. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de VVD.
Amersfoort zag de rechtszaak als iets tussen het Openbaar Ministerie en ProRail. Bovendien ging het om oude incidenten en heeft de gemeente in de tussentijd al veel gedaan om de veiligheid te waarborgen.
De gemeente benadrukt dat de rechtszaak eind vorig jaar ging over incidenten uit 2013 en dat sinds die tijd een boel is veranderd. Zo rijden er geen chloortreinen meer via Amersfoort en houdt de gemeente goed in de gaten of er niet meer treinen met gevaarlijke stoffen dan afgesproken via de stad rijden. Ook zijn er veiligheidsoefeningen geweest en is de raad meermaals geïnformeerd.
De VVD vroeg of de gemeente had overwogen om eind vorig jaar bewoners te informeren over de rechtszaak. De gemeente laat nu dus weten die zaak als iets tussen het Openbaar Ministerie en ProRail te beschouwen. Daarom is ervoor gekozen niet actief te communiceren.
Overigens verloor ProRail de rechtszaak en moest de spoorbeheerder een boete van 50.000 euro betalen omdat de regels rond het vervoer van chloortreinen in Amersfoort waren overtreden. Zo stonden chloortreinen tegen de regels in langer stil dan mocht, werd een spoor gebruikt wat niet gebruikt mocht worden en was er een trein op het rangeerterrein, wat niet de bedoeling was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.