Weinig vuurwerkschade: Wijkse jongeren krijgen duizenden euro's beloning

WIJK BIJ DUURSTEDE - Jongeren uit Wijk bij Duurstede mogen 8.440 euro gemeentegeld besteden aan voorzieningen of activiteiten. Ze krijgen die beloning omdat tijdens de jaarwisseling minder dan 10.000 euro vuurwerkschade was aan gemeente-eigendommen.
Vorig jaar was er nog 13.000 euro schade. Om vandalisme tegen te gaan kwam wethouder Hans Marchal met een opvallend voorstel. Als tijdens Oud en Nieuw 2018 de schade onder de 10.000 euro zou blijven, zouden jongeren 10.000 euro min het schadebedrag als beloning krijgen.
Tijdens de jaarwisseling vorige week werden de volgende gemeentespullen vernield: twee afvalbakken, twee hondenpoepbakken, een hek en zeven verkeersborden. De schade is met 2.560 euro aanzienlijk minder. De jongeren krijgen daarom nog 1.000 euro extra als bonus te besteden. In totaal maakt dat een beloning 8.440 euro.

BESTEMMING

Jongeren mogen zelf via social media met ideeën komen hoe dat bedrag besteed kan worden. Mogelijk wordt het besteed aan de skatebaan in Wijk bij Duurstede.

MEER VERNIELINGEN

Belangrijke nuance is dat ook een boel spullen kapot zijn gegaan die geen gemeentelijk eigendom zijn. Zo moest een ruit van een bushokje het ontgelden en werd glas van informatiepanelen vernield. "Voor deze schade wil ik mijn ogen niet sluiten", zegt wethouder Marchal.

VERBIJSTEREND

De VVD in de gemeente vindt het "verbijsterend" dat jongeren geld krijgen omdat de vuurwerkschade meevalt. "Sinds wanneer word je in ons land financieel beloond als je geen strafbare feiten pleegt",
lijsttrekker Sybren van der Velden zich hardop af.