Amersfoort trapt 2018 af met nieuwjaarsfestival

AMERSFOORT - Een traditionele nieuwjaarsreceptie op het stadhuis met een glas champagne in de hand en een toespraak van de burgemeester; daar hoeven ze in Amersfoort niet meer op te rekenen. De gemeente brak al eerder met die traditie, maar dit jaar moest de ingezette transformatie nóg meer doorgevoerd worden. Met het 'NieuwjaarsReceptival' als resultaat: het eerste festival van 2018.
Toneel van het Amersfoortse nieuwjaarsfeestje was industrieterrein De Hoef. Bij Data Club Offices aan de Databankweg verwelkomde de gemeente haar inwoners, ondernemers en politici. Bij een vrolijke, hippe nieuwjaarsbijeenkomst denk je in eerste instantie niet aan een troosteloos industrieterrein. Maar volgens burgemeester Lucas Bolsius doet dat beeld geen recht aan De Hoef.

VERNIEUWEN

Volgens Bolsius heeft de gemeente Amersfoort bewust voor De Hoef gekozen: "We willen ieder jaar iets anders met onze nieuwjaarsbijeenkomsten. Het is een mogelijkheid om een boodschap uit te dragen naar iedereen binnen onze gemeente. Eén zo'n boodschap is dat we willen laten zien hoe je een ziel aan de stad geeft."
Bolsius doelt daarmee op de veranderingen die momenteel plaatsvinden in De Hoef. Zo is het al lang niet meer enkel een industrieterrein. Er wonen inmiddels ook tachtig mensen, en dat aantal groeit. "Dit jaar komen er zo'n zeshonderd appartementen bij. Het gebied verandert snel en wij willen graag dat mensen ervaren wat hier gebeurt."

TALKSHOW

Op het 'festivalterrein' staan kraampjes van bedrijven en initiatieven uit de omgeving. Bezoekers kunnen een frietje halen, er is muziek, uiteraard drank én burgemeester Bolsius ontpopt zich als ware host van een talkshow. Geen klassieke nieuwjaarstoespraak dus, al wenst Bolsius iedereen uiteraard een gelukkig en gezond nieuwjaar, maar een gesprek met drie Amersfoorters die in de stad wonen en werken.
Gesproken wordt over de toekomst van De Hoef. Wilhelmien Lemaire woont in Amersfoort. Ze kan de nieuwjaarsreceptie 'nieuwe stijl' van de gemeente wel waarderen: "Ik vind het leuk om van deze mensen te horen wat hier leeft en wat hier gaande is. Je leert dit stukje van de stad kennen. Die speech van de burgemeester die kennen we onderhand wel!"
Maar kritiek is er ook. Anderen vinden het jammer dat een echte speech van de burgemeester ontbreekt: "Het gesprek dat de burgemeester voerde met die drie mensen viel dood. Bovendien kon ik het moeilijk volgen door het rumoer in de zaal. Daarnaast vond ik de speeches van de burgemeester altijd wel goed. Die mis ik nu."

SGP

2018 is ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst in zestien jaar doet ook de SGP weer mee in Amersfoort. Om dat te 'vieren' bood de partij burgemeester Bolsius een kistje mandarijnen aan. "Omdat oranje de kleur van de SGP is". Aldus campagneleider Arie de Jong. "Wij wensen de burgemeester een fris en fruitig nieuwjaar en hopen op een gezonde samenwerking." De SGP mikt op één zetel, maar hoopt tijdens de gemeenteraadsverkiezing in maart op meer.
Burgemeester Bolsius had toch ook op het 'NieuwjaarsReceptival' een wens voor de stad en de Amersfoorters. "Natuurlijk wens ik iedereen een gezond en gelukkig 2018, maar dat is zo obligaat. Ik hoop ook dat de inwoners van de stad het stadbestuur eigenwijs en kritisch blijven volgen. Laat je horen!"

Amersfoort geeft nieuwjaarsreceptie 'nieuwe stijl'