Initiator LHBT-café onderscheiden als Soester van het Jaar

SOEST - Tijdens de nieuwjaarsreceptie in Soest gisteravond heeft burgemeester Rob Metz de Soester van het Jaar in het zonnetje gezet. Jessie Kleine werd geëerd voor haar inspanningen om een LHBT-café op te richten in Soest.
Metz heeft de verkiezing zelf bedacht. Inwoners van Soest kunnen elkaar nomineren als zij vinden dat de ander iets speciaals heeft gedaan voor de gemeente. In het geval van Kleine was dat zeker het geval, vindt de burgemeester.
''Ze heeft iets tot stand gebracht wat er nog niet was. Er was heel veel discussie over in de politiek, maar zij heeft het opgepakt en gezegd: we kunnen er wel over kletsen maar we gaan het gewoon lekker doen.''

HARTKLOPPINGEN

''Ik kreeg hartkloppingen en ik wist er even geen raad mee'', zegt Kleine meteen nadat ze de prijs heeft gekregen. In het door haar bedachte café kunnen mensen van alle seksuele voorkeuren terecht die een avond in de maand met elkaar willen doorbrengen.
Dat was wel nodig ook, want er bestaat nog veel onbekendheid over andersgeaarden in Soest, zegt Kleine: ''Toen ik met mijn vrouw bij de huisarts naar binnen ging zei die: goh, jullie zijn het eerste vrouwenstel hier. Nou nee hoor, we we zijn met een paar duizend, maar niemand durft ervoor uit te komen.''

SCOOTMOBIEL

Naast Jessie Kleine kwamen nog zeven andere Soesters in aanmerking voor de eretitel. Zo was een kapster genomineerd die klanten gratis knipt als ze hun haar doneren aan Stichting Haarwens en een jongen die een man in een kapotte scootmobiel een uur lang naar huis had geduwd.