ULU overweegt aangifte tegen moskee-uitspraak PVV

UTRECHT - De ULU-moskee in Utrecht vindt de uitspraken die de Utrechtse PVV-lijsttrekker Van Deún gisteren deed bij Bingo FM ''ingrijpend en zorgwekkend.'' Van Deún zei dat hij de moskee in Lombok ''bij wijze van spreken het liefst ziet afbranden''.
''Dit zijn uitspraken die kunnen leiden tot andere acties en dat baart ons zorgen'', zegt voorzitter Yücel Aydemir in een reactie. De ULU-moskee overweegt aangifte te doen en is over de kwestie in overleg met de burgemeester en de gemeente.
Dat Van Deún zijn uitspraken later heeft afgezwakt, waardeert Aydemir. ''Maar het kwaad was toen wel al geschied'', zegt hij. ''We zouden willen zeggen: ga je met algemene problematiek bezighouden en hou eens op met steeds een religieuze groep eruit te pikken.''
Jongerenorganisaties van politieke partijen in Utrecht zijn vanmiddag langsgegaan bij de ULU-moskee. Ze zeggen een statement te willen maken ''tegen het verheerlijken van geweld en voor de vrijheid van godsdienst'.'

STADHUISPLEIN

De PVV-leider deed zijn uitspraak in het politieke programma Stadhuisplein op stadszender Bingo FM. Ondanks herhaaldelijk aandringen van presentator Marc van Rossum du Chattel weigerde hij zijn woorden tijdens de uitzending terug te nemen.
Later op de avond brak op de sociale media een storm van kritiek los op Van Deún. Daarna stuurde hij een bericht uit via Twitter waarin hij zijn woorden onhandig noemde en zei dat de PVV niet werkelijk wil dat moskeeën in brand worden gestoken.
De volledige uitzending van Stadhuisplein is hier terug te luisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.