Verdachte doodsteken asielzoeker in Hoograven: "Heb mezelf verdedigd"

UTRECHT - De man die verdacht wordt van de dodelijke steekpartij in de Utrechtse wijk Hoograven, zegt uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Dat bleek vanochtend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank.
De 34-jarige Marokkaanse Si Mohamed el H. zou in mei vorig jaar een 18-jarige asielzoeker in zijn rug hebben gestoken. Het slachtoffer, een Eritreeër, overleed in het ziekenhuis. De steekpartij vond plaats bij Villa Vrede aan de Wijnesteinlaan, een centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

NOODWEER

El H. werd vanochtend bijgestaan door een tolk, omdat hij het Nederlands onvoldoende machtig is. De verdachte erkende gestoken te hebben, maar zei dat dat uit
was. "Ik heb mijzelf verdedigd, maar hoe het precies is gebeurd, weet ik niet meer."
De verdachte, die bij een politiecontrole in Spanje werd opgepakt, zei daarnaast dat hij voorafgaand aan de steekpartij zelf geen mes bij zich had. Hij wist ook niets meer over de grootte van het mes. De advocaat adviseerde hem daarna om verder gebruik te maken van zijn zwijgrecht.

OVERPLAATSING

De advocaat vroeg daarnaast om overplaatsing van zijn cliënt. Die zit op dit moment in het vreemdelingencentrum in Ter Apel, maar vanwege de lange reistijd zou de advocaat willen dat Si Mohamed el H. naar de gevangenis in Nieuwegein gaat.
De rechtbank vond die overplaatsing niet nodig. Wel mogen er later vier getuigen gehoord worden en mag de advocaat camerabeelden uit het strafdossier bekijken.
Op 21 maart vindt de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.