Politieke jongeren demonstreren tegen moskee-uitspraak PVV

UTRECHT - Jongerenorganisaties van politieke partijen in Utrecht hebben vanmiddag een bezoek gebracht aan de ULU-moskee. Ze willen daarmee een statement maken tegen het verheerlijken van geweld en voor de vrijheid van godsdienst.
Gisteren zei de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún dat hij de moskee in Lombok "bij wijze van spreken het liefst ziet afbranden". De politieke jongeren geven aan "dit soort walgelijke uitspraken met de fermste overtuiging af te wijzen". Onder meer de JOVD (VVD), de Jonge Democraten (D66), Jonge Socialisten (PvdA), PerspectieF (ChristenUnie), PINK! (Partij voor de Dieren) en DWARS (Groenlinks) en de jongerenbeweging Oppositie waren aanwezig op de bijeenkomst.

STATEMENT

"Als politieke jongerenorganisaties zijn wij voorstander van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en godsdienst", zo luidt de boodschap. "Deze manier van aanzetten tot geweld tegen een gebedshuis dat al jaren in harmonie samenwerkt met de stad en diens overheidsinstanties is onacceptabel. Iets waar wij duidelijk afstand van willen doen."
Het statement eindigt met een persoonlijke boodschap aan de PVV-leider. "In de moskee is ook een stilteruimte voor mensen van alle geloven en overtuigingen, waar ze kunnen nadenken. Misschien zou een bezoekje aan de moskee voor meneer van Deún niet eens zo slecht zijn; wellicht dat hij dan een keer nadenkt voordat hij wat zegt."

UITSPRAKEN

Van Deún deed zijn uitspraak in het politieke programma Stadhuisplein op stadszender Bingo FM. Ondanks herhaaldelijk aandringen van presentator Marc van Rossum du Chattel weigerde hij zijn woorden tijdens de uitzending terug te nemen.
Later op de avond brak op de sociale media een storm van kritiek los op Van Deún. Daarna stuurde hij een bericht uit via Twitter waarin hij zijn woorden 'onhandig' noemde en zei dat de PVV niet werkelijk wil dat moskeeën in brand worden gestoken.