Zeven jaar cel geëist voor revolver in De Reünie: "Wonder dat het niet af ging"

ZEIST - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de 30-jarige Zakaria C. zeven jaar de cel in. Hij zou in mei vorig jaar een revolver hebben getrokken bij café-restaurant De Reünie in Zeist.
C. zou na een conflict met andere mannen op straat drie keer de trekker hebben overgehaald, maar het vuurwapen ging niet af. De officier van justitie beschuldigt de man van poging tot doodslag.

MOEDER

De verdachte zei
uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Hij zou bij zijn moeder zijn geweest en daarna een auto op hem hebben zien afrijden.
"Ik herkende ze en hoorde ze zeggen: is hij dat of niet?", vertelde C. tijdens de zitting. "Ze schreeuwden en ik werd bang. Toen rende ik weg naar de sportschool. Ik deed daar een ander shirt aan. Zo zouden ze me niet herkennen."

BEL 112

Dat werkte echter niet, want later zagen de mannen hem opnieuw. "Ik verstopte me in cafe De Reünie. Toen we op straat vochten viel ik en trok me aan het pistool omhoog. Met dat wapen rende ik de bar binnen. Ik riep: bel 112!"
Zakaria C. kreeg binnen in het café meerdere klappen. Hij kon wegrennen en zou uiteindelijk zijn tegengehouden door omstanders.

CAMERABEELDEN

Op bewakingsbeelden die in het dossier zitten was te zien hoe hij werd achtervolgd. "Het komt overeen met wat C. verklaart", stelde RTV Utrecht-verslaggever
, die de zaak volgde.
C. vond de gebeurtenis vervelend voor de mensen op het terras. "Ze hebben dingen gezien. Maar als ik daar niet was, hadden ze me doodgemaakt."

CRIMINELE FAMILIE

De aanleiding voor het conflict tussen C. en de mannen is niet helemaal duidelijk. C. zou eerder verklaard hebben dat hij bij een criminele familie hoorde en daar uit wilde stappen. Daar zou ruzie over zijn ontstaan, maar inmiddels ontkent hij dit gezegd te hebben.
C. is eerder veroordeeld voor bedreiging, inbraak en winkeldiefstal. Hij heeft schulden en is werkloos. Ook staat hij bekend als een overlastpleger die drugs gebruikt. "U heeft twaalf kantjes strafblad", zei de officier van justitie tegen hem.

DNA

Het Openbaar Ministerie vond dat er geen sprake was van zelfverdediging toen C. het wapen trok. "Hij had een andere afweging kunnen maken." Dat de revolver van hem was zou blijken uit DNA op de trommel van het wapen en de patronen.
"Het was een wonder dat het wapen niet afging", stelde de officier van justitie. "De verdachte hield geen rekening met een vol terras. Er hadden meerdere doden kunnen vallen. Mensen op terras vreesden voor hun leven. Er was paniek op die mooie mei-avond."
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.