Huurders monumentale panden willen eigen woningcorporatie starten

UTRECHT - Huurders van monumentale panden in Utrecht willen een eigen woningbouwcorporatie beginnen. Ze maken zich zorgen over de verkoop van hun woningen. Eigenaar Stadsherstel Midden Nederland wil namelijk tientallen monumentale panden in de stad van de hand doen.
De instantie zoekt nu een partij die goed is in het verhuren en beheren van de monumenten, maar de huurders zijn bang dat ze straks flink meer moeten betalen. Een eigen woningcorporatie zou dan uitkomst kunnen bieden.

POSITIE HUURDER

"We willen dat de positie van de huidige huurder wordt veiliggesteld, dat de positie van de volgende huurder wordt veiliggesteld en dat men zorg draagt voor de monumenten in de binnenstad. Dit is gewoon cultureel erfgoed waar nu maar mee gerotzooid wordt", aldus Kor van der Kooij.
Volgens woningcorporatie Mitros, die de panden beheert, hoeven de bewoners niet bang te zijn dat er iets verandert. Ook Stadsherstel Midden Nederland denkt dat voor de huidige huurders alles voorlopig hetzelfde blijft.

HUURCONTRACTEN GERESPECTEERD

"Voor de mensen die nu in de woningen wonen of een bedrijfsruimte huren bij Stadsherstel zal er niets veranderen", zegt directeur Bob van Ree. "In Nederland hebben we een van de strengste huurwetten van de wereld, dat wil zeggen dat elk huurcontract gerespecteerd wordt als een pand verkocht wordt."
Een woningcorporatie van bewoners vindt Van Ree dan ook geen goed idee, omdat zo'n corporatie zich dan alleen bezighoudt met een klein gedeelte van de totale portefeuille. "Zij kunnen dan niet voldoende waarborg geven vanuit het monumentaal belang op langere termijn."
Vanavond komen de bewoners bijeen en worden zij door experts geholpen met het opstarten van de corporatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.