Angst voor mega-steiger in Vecht: "Dit is absurd"

NIGTEVECHT - Inwoners van het idyllische Nigtevecht staan op hun achterste benen. Ze vrezen een overvolle Vecht nu er een voorontwerp ligt voor een 80 meter lange aanlegsteiger voor boten in het beschermde dorpsgezicht.
De ligplaats, ter bevordering van de recreatie, zou vóór een rijtje huizen moeten komen. Naast een restaurant en vlakbij een andere aanlegsteiger. "De Vecht is hier niet zo breed. Als je dus het woord passantensteiger laat vallen ontsteekt het dorp in woede", zegt Joost de la Rive Box die aan de oever woont en lid is van de dorpscommissie. "Je vraagt je af: wie bedenkt dit? Het is ook in strijd met het beleidsplan van de gemeente."

ACHTERTUINEN

Raadslid Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond is evenmin te spreken over het voorontwerp. "De steiger komt recht tegenover achtertuinen in een bocht. Daar kunnen bewoners dus zelf hun bootje niet meer aanleggen."
Maar bootjes aan een steiger zien er toch leuk uit? "Voor de passant is het misschien leuk en gezellig, maar niet voor bewoners en toeristen", zegt pontschipper Yolanda Warta. "En wat is de meerwaarde? Het aanzicht op het dorp is weg. Hier worden juist vaak foto's van gemaakt. Ook ben je straks het overzicht in de bochten echt kwijt. Zeker in de zomer als het druk is. Je kan dan niet meer goed de bocht in kijken."

WETHOUDER

D66-wethouder Pieter de Groene begrijpt niet dat er nu al zoveel commotie is. "Uitgangspunt is het beleidsplan voor de hele Vecht tussen Utrecht en Weesp. Daarin is bepaald dat er meer aanlegsteigers moeten komen. Nigtevecht is hier ook onderdeel van. Maar jongens, we zijn nog aan het inventariseren."
Een bureau heeft onderzoek gedaan en Nigtevecht aangewezen als mogelijkheid, legt de wethouder uit. "Over het voorstel gaan we in gesprek met de dorpsraden. Er is dus nog geen plan. De inspraakfase moet nog starten en er moet nog een plan in procedure worden gebracht."
De woorden van de wethouder nemen de vrees niet weg. "Het voorstel is wel opgenomen in het voorontwerp", zegt Hoek. Ze is er niet gerust op en wil het plan van tafel hebben. Hoek gaat een motie indienen.

GENOEG CAPACITEIT

Bewoner De La Rive Box vindt het bovendien vreemd dat er geen overleg is geweest met de horecaondernemers en watersportvereniging. "Zij hadden meteen al kunnen zeggen dat er op dit moment voldoende capaciteit voor bootjes is. Ook op de piekmomenten. De aanlegsteiger is dus niet nodig."
Ook wijst hij erop dat er al een prachtige passantenhaven met een havenmeester is. "Daarbij is de steiger gepland voor het enige caféterras waar veel inwoners graag een kop kofie drinken. Wij vinden het echt een absurd plan."

Live op de Vecht (07.40 uur)
Live op de Vecht (08.40 uur)