Anne Faber gedood op dag van verdwijning, P. bekent en werkt mee aan onderzoek

© ANP
UTRECHT/DEN DOLDER - Anne Faber is op de dag van haar verdwijning om het leven gebracht door Michael P. Dat heeft hij volgens het OM bekend tegen de politie. Ook heeft P. haar verkracht onder dreiging van een mes.
Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de eerste pro-formazitting in de zaak-Anne Faber, die vanochtend werd gehouden in de rechtbank van Utrecht.
Aanstaande maandag wordt P. verwacht in het Pieter Baan Centrum voor psychologisch onderzoek. Volgens zijn advocaat gaat hij daaraan meewerken.
Ook zou P. een volledig bekennende verklaring hebben afgelegd en gaat hij meewerken aan de rechtszaak, twitterde Riks Ozinga, rechtbankverslaggever van RTV Utrecht. Volgens zijn advocaat heeft hij spijt van het drama rond Anne Faber.

DRAMA

Het OM benadrukte nogmaals dat de zaak enorm veel heeft losgemaakt in heel Nederland, maar dat het vooral voor de nabestaanden van Faber een groot drama is geweest. "Het is wel hún Anne. De emoties van de familie zijn er de reden van dat OM terughoudend is en blijft."
Verder vertelde het OM dat tijdens de vermissing van Anne zo'n 3500 tips zijn binnengekomen bij de politie. Twee dagen nadat P. in beeld kwam als verdachte heeft hij de politie verteld over de plaats waar hij haar lichaam heeft achtergelaten. Hij zou haar hebben gedood met de bedoeling te voorkomen dat de verkrachting bekend zou worden.

MEDIA

De zitting duurde in totaal zo'n twintig minuten. De rechtbank zat bomvol met journalisten uit het hele land. Nabestaanden van Anne Faber volgden de zitting vanuit een andere kamer via een videoverbinding.

VRIEND ANNE

Haar vriend was niet aanwezig. Zijn advocaat laat weten dat hij de rechtszaak niet aankan. "De liefde van zijn leven is mijn cliënt op gruwelijke wijze ontnomen. Hij moet nu leren leven met die bizarre werkelijkheid. Het strafproces maakt onmiskenbaar deel uit van die werkelijkheid. Samen met instanties zoals Slachtofferhulp zullen wij hem hierin zo goed als mogelijk bijstaan."
23 maart is de volgende zitting. De rechter wil dan graag dat Michael P. zelf ook aanwezig is. Vermoedelijk zal de zaak in juni inhoudelijk behandeld worden.

VERDWIJNING

Anne Faber verdween vrijdagavond 29 september tijdens een fietstocht langs onder meer Hollandsche Rading en Baarn. Haar levenloze lichaam werd bijna twee weken later, na een lange en intensieve zoektocht in onder meer Baarn, Huis ter Heide, Den Dolder en Soest, gevonden in een bosgebied bij Zeewolde.
Michael P. (27) was toen al als verdachte in beeld. Hij verbleef in Den Dolder omdat hij patiënt was in de Altrecht-kliniek. De Zeewoldenaar is eerder veroordeeld omdat hij in 2010 twee meisjes van 16 en 17 jaar oud verkrachtte. Ook gaf de rechter hem straf voor enkele straatroven.

Verslag van de korte eerste pro-formazitting in de zaak-Anne Faber.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.