Kinderartsen slaan alarm om knoopcelbatterij

UTRECHT - Het inslikken van zogenoemde knoopcelbatterijen kan heftige en soms dodelijke gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) in Utrecht. Het gaat om kleine, ronde batterijen die in afstandsbedieningen en speelgoed zitten.
Sinds 2008 zijn al zeker 16 kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt na het inslikken van de batterijen, twee van hen zijn overleden. De NVK doet verder onderzoek naar de batterijen, na een bericht in het AD.
Als kinderen de batterijen inslikken kan het goed misgaan zeggen kinderartsen. "Knoopcelbatterijen kunnen al binnen één of twee uur ernstige schade veroorzaken als ze in de slokdarm van een kind blijven hangen. Dit komt doordat ze chemische stofjes lekken en elektrische schade kunnen geven aan de slokdarm."
De laatste tijd is er sprake van een toename van het inslikken van batterijen en dat komt waarschijnlijk doordat er meer speelgoed is bijgekomen met die kleine batterijen. "Ze ogen voor kinderen als snoepjes en glimmen mooi."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.