Financiering Utrechtse studievereniging opgeschort

UTRECHT - De Universiteit Utrecht heeft de financiering van de Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) opgeschort. Aanleiding zijn vrouwonvriendelijke liederen die tijdens het introductieweekend van de vereniging worden gezongen.
Het faculteitsbestuur vindt die teksten 'onaanvaardbaar en ontoelaatbaar', bevestigt een woordvoerder aan NRC Next.
In oktober klopten boze ouders al bij de universiteit aan, maar die zei niks te kunnen doen 'omdat studieverenigingen onafhankelijk zijn'. Nu treft het faculteitsbestuur alsnog maatregelen.

ONDERZOEK

Decaan Piet Hoekstra zit in het faculteitsbestuur dat verantwoordelijk is voor de beslissing of de studievereniging wel of niet subsidie krijgt. Hij zegt voor het eerst over de liederen te hebben gehoord toen hij deze week gebeld werd door het NRC. Daarna werd meteen actie ondernomen: "wij hebben het bestuur gisteren ontboden en hebben ze meegedeeld dat wij voorlopig hun subsidies hebben opgeschort in afwachting van een onderzoek. Dat zal gebeuren door een onafhankelijk onderzoeker, is onze bedoeling. En ook zijn ze uitgesloten van academische plechtigheden binnen de universiteit."
Studievereniging UAV krijgt op twee manieren financiele ondersteuning vanuit de universiteit. Bestuursleden ontvangen een vergoeding voor een deel van hun werkzaamheden. Ook worden sommige activiteiten financieel ondersteund.

ZANGBUNDEL

De teksten staan in een zangbundel, waaruit wordt gezongen tijdens het jaarlijkse introductiekamp. In vijf van de dertien teksten zouden kwetsende termen worden gebruikt. Vrouwen zouden 'veldwerksletten' of 'kuthoeren' worden genoemd.
NRC Next citeert enkele stukken die in de zangbundel staan. "Ik ram er stenen mee kapot / Maar 'k douw 'm liever in je grot." Het meisje vindt het "wonderbaar" en "raar", want "ik ben pas veertien jaar", zou bijvoorbeeld de tekst zijn van het lied 'Te Lam om te zingen'.

DOOR LEDEN GESCHREVEN

Voorzitter van de studievereniging, Marleen Ketelaars, bevestigt aan RTV Utrecht dat de financiering is stopgezet. "Een gedeelte van de liederen circuleren al erg lang in het studentenleven en een gedeelte hiervan is door eigen leden geschreven", verklaart zij over het ontstaan van de teksten. "Die liederen worden gedurende het introweekend door alle eerstejaarsstudenten zelf bedacht."
Hoewel volgens Ketelaars de teksten door haar leden niet als kwetsend worden ervaren, is toch besloten een aantal liederen uit de bundel te schrappen. "Onze prioriteit ligt op het moment bij het kritisch bekijken van alle aspecten van onze vereniging en in samenwerking met de faculteit naar een oplossing te zoeken."

Decaan Piet Hoekstra over controversiele liedjes studievereniging

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.