Utrechtse moskee steunt uitspraak Aboutaleb over salafisme

UTRECHT - De Utrechtse Omar Al-Farouk Moskee spreekt samen met een tiental andere moskeeën in het land steun uit aan Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam deed met kerst uitspraken over salafisme en jihad en moet zich daarvoor morgen in een gemeenteraadsdebat verantwoorden.
Jongeren-imam Jacob van der Blom plaatste een verklaring namens twaalf moskeeën, ondere andere hier op Facebook. Ook de Omar Al-Farouk Moskee uit Overvecht heeft de verklaring ondertekend.

SALAFISME

Aboutaleb had in het radioprogramma
gezegd dat elke moslim een beetje salafist is, waarmee hij bedoelt dat een moslims op zijn voorganger 'Mohammed' wil lijken. Hij zei dat hij zich in de kern geen zorgen maakt over het salafisme.
Ook zei hij zelf een beetje jihadist te zijn door elke dag om 07.00 uur op te staan om het goede te doen voor een stad in Nederland. De uitspraken leidden hier en daar tot verbazing en Leefbaar Rotterdam wil de burgemeester in het debat aan de tand voelen.

JUISTE PERSPECTIEF

De Utrechtse Omar Al-Farouk Moskee moskee vindt, net als een aantal moskeeën uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, dat Aboutaleb de termen taalkundig in het juiste perspectief heeft geplaatst.
"Hij verwoordt de gevoelens van veel moslims in ons land, die zich dagelijks inzetten voor een betere samenleving. Deze termen worden vaak ten onrechte vanuit angst, onwetendheid en negativiteit benaderd, waardoor ze bij voorbaat geassocieerd worden met radicalisme, extremisme en gewelddadigheid."