Blootstraat op de Vakantiebeurs: van naaktstrand tot naturistencruise

UTRECHT - De Vakantiebeurs in Utrecht gaat dit jaar met de billen bloot. Voor het eerst is er een zogenoemd Blootstraatje ingericht, te vinden in hal 7. Hier staan de Naturisten Federatie Nederland (NFN) en touroperator Internatuur.
Volgens de NFN doen bijna twee miljoen Nederlanders tijdens het recreëren de kleren uit. In de meeste gevallen gaat het om kampeerders. De organisatie van de beurs wilde hier recht aan doen en heeft daarom een plek ingeruimd voor naturisten.

INFORMATIE

"Het Blootstraatje is er voor iedereen die meer wil weten over deze vorm van recreëren", vertelt Vronie Hoven van NFN. "Als Nederlandse belangenbehartiger maken wij ons sterk voor het behoud van naaktstranden, maken wij naaktrecreatie bespreekbaar en geven wij informatie over wat er kan en mag en waar dat kan."
De website van NFN toont 1200 locaties wereldwijd en in Nederland alleen al zijn er bijna honderd officiële naaktstranden en meer dan zestig campings en accommodaties. In Europa zijn er vooral veel mogelijkheden in Frankrijk, Spanje en Italië. "Er is wel één kanttekening bij Italië. Daar is het net iets minder open en bloot, omdat de Paus daar kennelijk nog veel invloed heeft", lacht Hoven.

LACHERIG

De NFN merkt dat er minder moeilijk wordt gedaan over naaktvakanties. "Natuurlijk krijgen wij standaard grappen en grollen te horen, maar echt lacherig doen mensen niet meer. Bloot is er gewoon voor iedereen die zich daar fijn bij voelt. De laatste tijd zien we ook dat er veel meer jonge stellen en gezinnen informatie aanvragen. "
"Weinig mensen realiseren zich hoe groot die naturistenmarkt is", stelt eigenaresse Christy-Anne Kniestedt van touroperator Internatuur. "De vraag is veel groter dan het aanbod. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Kreta, waar duizenden hotels staan, dan is er daar maar één naturistenhotel te vinden. Dat weet zo'n hotel ook en dus zie je dat terug in de kamerprijzen. Vaak ligt zo'n hotel ook afgelegen, zodat transfers van de luchthaven langer duren en dus prijziger zijn. Dat maakt naturistenvakanties soms wat duurder."

SINGLE-REIZEN

De meeste mensen die bloot op vakantie gaan zijn kampeerders. "Die boeken bij ons of rechtstreeks bij de camping en dat hoeft niet duurder te zijn dan een vakantie met kleren aan. Wij proberen echter steeds nieuwe producten te bieden. Zo hebben we nu twee single-reizen op het programma. Dat zijn geen reizen om je toekomstige partner te ontmoeten, maar puur om als naturist ook een mooie rondreis te kunnen maken met accommodaties waarin je naakt kunt recreëren."

COMBI

Kniestedt ziet ook een toekomst voor een mix van bloot en gekleed vakantie vieren. "Ik ben trots op de reis die we dit jaar naar Spanje organiseren, waarbij de groep enkele nachten verblijft in wat wij textielhotels noemen en aan het einde van de reis slaapt in een naturistenhotel met eigen naaktstrand. Een mooie combi, zeker als je naar Andalusië gaat, want dan wil je ook wat zien.

BLOOTCRUISE

Inmiddels kan je op ook naturistencruise op 'de Blootboot'. "Jaarlijks chartert een Amerikaanse organisatie een cruiseschip en wij verkopen die reizen in Nederland. Dit jaar is de cruise in de Caraïben op een schip van rederij Carnival Cruises. Vind je dat echter te grootschalig, dan bieden wij ook cruises op kleinere schepen."
Voor wie weten of het Blootstraatje op de Vakantiebeurs alleen naakt bezocht kan worden: het antwoord is nee. "Als het al zou mogen: ik zie de mensen die strandvakanties verkopen ook niet in bikini op de Vakantiebeurs rondlopen", aldus Kniestedt.

Blootstraat op de Vakantiebeurs: van naaktstrand tot naturistencruise