Rapport: organisatie Koeiemart Woerden was 'een zooitje'

© RTV Utrecht
WOERDEN - De organisatie van de Koeiemart en de bijbehorende kermis in Woerden was vorig jaar een rommeltje. Die conclusie wordt getrokken in een onderzoek naar het jaarlijkse evenement. Onderzoeksleider Vincent van den Berg noemt in het vandaag uitgebrachte rapport maar liefst vijftig punten ter verbetering.
Kermisexploitanten, winkeliers, politie en ambtenaren hadden hun beklag gedaan over de gang van zaken, vooral op het gebied van de kermis en de warenmarkt. De indeling van het terrein klopte niet, waardoor attracties teveel op elkaar stonden. "De indeling was niet zoals de exploitanten logischerwijs zouden mogen verwachten, waardoor de gemiddelde exploitatieopbrengst per kermisattractie omlaag is gegaan", staat in het rapport te lezen.

ONTEVREDEN BRANDWEER

De veiligheid op de kermis is tijdens de openingsuren niet in gevaar geweest, maar de brandweer was ook niet blij met de indeling van het terrein. "De gewijzigde tekeningen hebben wel tot zorgen en ongenoegen geleid bij de VRU. Er is uiteindelijk gekozen voor een dusdanige inrichting dat de brandweer, via blusslangen, toch overal bij kon komen."
Ook de indeling van de markt was een zooitje. Kraamhouders wisten niet precies waar ze moesten gaan staan en er was te weinig parkeergelegenheid. "Bij de inrichting is hier onvoldoende rekening mee gehouden, waardoor in sommige gevallen busjes achter de kramen de toegang tot de winkels en woningen blokkeerden."

IMPROVISEREN

Een ondernemer laat weten dat er ieder jaar wel dingen fout gaan. "Maar dit jaar ontbrak de wil om het met elkaar op te lossen." Dat beeld onderstreept de gemeente in een verklaring. "Er is weinig gedaan met de leerpunten van het jaar daarvoor. De beloofde zorgvuldige en tijdige voorbereiding kwam niet en het was wederom improviseren met niet-gedragen keuzes op het laatste moment."
Burgemeester Molkenboer erkent de gemaakte fouten. "Er was sprake van een risicovolle situatie, waarop geacteerd had moeten worden", vertelt hij aan RTV Utrecht. "Gelukkig is er niks gebeurd, maar we moeten dit soort situaties in de toekomst gaan voorkomen."

EXTERE ORGANISATOR

Er worden in het rapport tientallen aanbevelingen gedaan om het evenement dit jaar beter te laten verlopen. Van den Berg adviseert verder om de Koeiemart voortaan door een externe partij te laten organiseren in plaats van door de gemeente zelf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.