Massale vechtpartij op Mariaplaats had bijna dodelijke afloop

UTRECHT - Het had niet veel gescheeld of bij de nachtelijke vechtpartij op de Mariaplaats in Utrecht zouden doden zijn gevallen. Twee groepen mannen gingen met elkaar op de vuist en één van hen stak vier 'tegenstanders' neer.
Tegen die man heeft het OM vandaag zes jaar cel geëist. Volgens de aanklager is de 23-jarige man schuldig aan mishandeling en poging tot doodslag.

BLANK VERSUS DONKER

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 juni vorig jaar liep het totaal uit de hand. "Een groep blanke en een groep donkere mannen trapten en sloegen elkaar over en weer en er werd met riemen gezwaaid", schrijft het OM.
De stekende man stond vandaag in zijn eentje terecht. Hij weigert te zeggen welke andere personen betrokken waren bij de massale knokpartij. Ook wil hij niet vertellen wat de aanleiding voor de ruzie is.

BEKENTENIS

De Utrechter bekende drie mannen uit de blanke groep te hebben gestoken nadat hij werd geconfronteerd met camerabeelden. Hij ontkent een vierde slachtoffer te hebben gemaakt. Die steekpartij is niet op beeld vastgelegd. Maar volgens het OM kan het niet anders dan dat hij ook daarvoor verantwoordelijk is.

BIJNA DOOD

Eén van de gestoken mannen werd zo ernstig toegetakeld dat zijn hersenvocht weglekte. "Het gevaar van die verwonding is een infectie die dodelijk kan aflopen", zegt het OM. "Het scheelde slechts enkele millimeters of hij had door de steekwond een dwarslaesie opgelopen."
Een ander slachtoffer was ook in levensgevaar: hij liep een klaplong op en kon net op tijd worden behandeld in het ziekenhuis. De twee andere gestoken mannen waren niet in levensgevaar.

GEEN NOODWEER

Volgens het OM was geen sprake van noodweer. "Integendeel. De verdachte observeerde, wachtte zijn kans af, en sloeg snel toe op het moment dat zijn slachtoffers wegliepen of vielen. Hij was erop uit ze uit te schakelen."
Mogelijk worden later nog meer mannen vervolgd die betrokken waren bij de vechtpartij in de Utrechtse binnenstad.