Rambam-maker: "UVSV verzweeg ontgroeningsincidenten tegen universiteit"

UTRECHT - Studentenvereniging UVSV verzweeg vervelende incidenten tijdens de ontgroening tegenover de Universiteit Utrecht. Dat zei Rambam-maker Lars Gierveld in De Wereld Draait Door.
Rambam liet de jonge reporter Anniek undercover opnames maken bij de ontgroening van de studentenverening. Op die beelden zijn zaken te zien die volgens de gedragsregels niet mogen. Zo is er een meisje die zegt in haar gezicht te zijn gespuugd. Een ander klaagt dat haar astmamedicijnen zijn weggegooid.

GESCHROKKEN

Dit soort
moeten volgens Gierveld gemeld worden aan de universiteit. Maar dat gebeurde volgens hem nou net niet, of in ieder geval niet volledig. Gierveld: "Die universiteiten schrokken heel erg toen ze onze beelden zagen, want de verenigingen moeten rapporteren. Wij hebben via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) die communicatie tussen de verenigingen en de universiteiten opgevraagd. Daar worden lang niet alle incidenten genoemd die wij hebben gezien, terwijl ze er wel vanaf wisten."
De televisiemaker benadrukte aan de tafel van DWDD dat het niet zo kan zijn dat het UVSV-bestuur sommige incidenten over het hoofd heeft gezien: "Ook dat ze er vanaf wisten, hebben wij op beeld gevangen. Daar heeft Anniek met het bestuur van UVSV over gepraat met die geheime camerabril."

SUBSIDIE STOPGEZET

De Universiteit Utrecht heeft laten weten de incidenten tijdens de ontgroening 'onacceptabel' te vinden en heeft de subsidie aan de vereniging stopgezet. De universiteit zegt positief te staan tegenover de bijdrage die studie- en studentenverenigingen doen aan het studentenleven in Utrecht, maar wil ook 'een veilige omgeving' creëeren voor studenten en medewerkers.
UVSV zegt de zaak te gaan onderzoeken. Tot de uitzending van Rambam wil de vereniging niet verder op de zaak reageren.

Rambam-maker: 'UVSV verzweeg incidenten'