Veiligheid op de trekker: Jonge Utrechtse boeren krijgen les

PROVINCIE UTRECHT - Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken met traktoren. En dus krijgen trekkerchauffeurs een les in verkeersveiligheid. Het gaat om zo'n 250 jonge chauffeurs, die op kosten van de provincie op cursus gaan.
En dat gaat oerend hard. In de praktijklessen wordt veel getraind op onverwachts remmen. De jongens die deze trekkers besturen zijn wel wat gewend en vaak hebben ze zelf niet door hoe hard de snelheid oploopt. "Als je in de trekker zit, merk je dat eigenlijk niet", aldus Jelle Siebelink. "Dan denk je: ik rijd helemaal niet hard."

IRRITATIE

Dat kan natuurlijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Landbouwvoertuigen worden steeds breder en leggen ook vaker grote afstanden af. Daardoor neemt de kans op ongelukken toe. Bram Kleijer van het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid merkt dat ook de irritatie tussen landbouwvoertuigen en andere weggebruikers toeneemt. "Ze zijn groot, hebben veel massa en rijden tegenwoordig ook nog relatief hard."
Maar Jelle merkt dat ook de automobilisten niet altijd het juiste gedrag op de weg vertonen en maakt nog wel eens gevaarlijke situaties mee. "Weggebruikers die voor je langs schieten of inhalen op gevaarlijke momenten. Of dat je snel moet remmen."

OP KOSTEN VAN DE PROVINCIE

De provincie ziet het aantal verkeersslachtoffers graag dalen en betaalt daarom de kosten van de trainingen. Volgend jaar is er pas weer plek voor nieuwe cursisten.

Utrechtse boeren krijgen trekkerles voor verkeersveiligheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.