Verwarring onder mariniers in Doorn over verhuizing

DOORN - Wat moet er met de Marinierskazerne in Doorn gebeuren? De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug buigt zich vanavond over die vraag. Hoewel de toekomst van het terrein nog open ligt, is ook nog steeds onduidelijk wanneer de mariniers vertrekken naar een vervangende kazerne in Vlissingen.
Aanvankelijk zouden de mariniers vorig jaar verhuizen, maar dat plan werd eerder uitgesteld. "De politiek gaat nu uit van een verhuizing in 2022, maar met de ervaring die wij hebben en de manier hoe dit proces gaat, heb ik er een hard hoofd in", zegt Arjen Rozendal van vakbond AFMP. "Het zou nog weleens later kunnen worden."

VERWARRING

Volgens Rozendal is de verwarring bij mariniers groot. "Veel gezinnen zijn gemoeid bij deze verhuizing. Van de mariniers die ik spreek, tref ik er vrijwel geen die staat te springen om naar Vlissingen te gaan. Er zijn juist gezinnen van met name oudere mariniers die het besluit hebben genomen zich in de omgeving van Utrecht te vestigen en er een sociaal leven op te bouwen."
Dat er nog steeds geen datum is geprikt voor de verhuizing, heeft volgens Rozendal te maken met personeelstekorten. Zo komen initiatieven niet van de grond omdat er geen mensen voor te krijgen zijn. "Het verloop van personeel is te groot en concreet leidt dat tot weinig resultaat."

TOEKOMSTPLANNEN

Rozendal verwacht overigens niet dat de verhuizing naar Vlissingen nog wordt teruggedraaid. De discussie over de toekomst van de Marinierskazerne gaat dan ook onverminderd door en daar mogen inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vanavond hun zegje over doen. Omwonenden opperen onder meer om woningen te bouwen op het terrein.
Vorig jaar werkte de gemeente Utrechtse Heuvelrug al vier scenario's uit. Zo wordt gedacht aan een dorp in een dorp, waar mensen van jong tot oud ontspannen en met elkaar samenleven. Ook denkt de gemeente aan een groene campus, waar een mix van kennis, zorg en wonen in de natuur aanwezig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.