Hoogste waterpeil bereikt, Lek en Nederrijn gaan weer zakken

PROVINCIE UTRECHT - Het waterpeil in de Lek en de Nederrijn heeft vanochtend om 6.00 uur z'n hoogtepunt bereikt. Voor zover bekend hebben zich geen grote calamiteiten voorgedaan.
In de Lek bij Vreeswijk werd 3.53 meter gemeten. Ter vergelijking: in 1995 stond het water enorm hoog en toen was het 4,50 meter.
"Het cruciale moment is eigenlijk voorbij", vertelt Clarion Wegerif van het waterschap aan Radio M Utrecht. "De dijken zijn berekend op 6,25 meter. De peilschaal loopt door tot 6,86. Maar dan is het wel echt wegwezen hier."

ONHANDIG EN ONGEVAARLIJK

Maar met de huidige waterstand is er totaal geen reden tot paniek. Wel was het hoge water op sommige plekken onhandig. In Rhenen zag restaurant Moeke, dat aan de Nederrijn ligt, het water opeens heel dichtbij komen. In Wijk bij Duurstede liep de parkeerplaats bij de haven onder water. Sommige woonbootbewoners konden alleen nog met een bootje naar hun huis.

CONTROLES

Het waterschap hield de rivieren en de sluizen de afgelopen dagen goed in de gaten. Zo werd gekeken of er grote voorwerpen in het water dreven, zoals boomstammen. "Als die tegen de dijk botsen kan er schade ontstaan", zegt Wegerif.
"Je moet altijd voorbereid zijn op echt hoogwater, dus dan is het goed als je af en toe een klein beetje hoogwater hebt. Dan kun je weer even zien of alles goed geregeld is."
Het waterpeil zal naar verwachting de komende dagen weer zakken.

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij staat bij de sluis in Vreeswijk.