Verdachte vergismoord Overvecht blijft langer vast

UTRECHT - Jerrel Z., een van de mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een poging tot liquidatie in Utrecht, blijft voorlopig vastzitten. Het gaat om de moord op Hakim Changachi, die op 12 januari vorig jaar op de Faustdreef werd doodgeschoten.
De advocaat van Z. zei donderdag in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp dat er geen redenen zijn de 25-jarige verdachte nog langer in voorarrest te houden. De rechtbank deelt die mening niet.
De rechtbank hield een inleidende zitting in zowel het onderzoek naar de liquidatie van Changachi als de poging tot liquidatie van Khalid H. Volgens justitie staat vast dat Changachi bij vergissing is doodgeschoten.
Het eigenlijke doelwit van de liquidatie was Khalid H. De politie wist die aanslag te verijdelen.

HUURCOMMANDO

Z. ontkent dat hij deel uitmaakte van een huurmoordcommando. Hij zegt dat hij slechts chauffeur was en dat hij dacht dat er iemand geript moest worden. Verdere medewerking aan het onderzoek zei hij te staken omdat de rechtbank weigerde hem op vrije voeten te stellen.
Tijdens de rechtszaak werd ook duidelijk dat Z. in december is mishandeld in het huis van bewaring. Het OM laat uitzoeken of dat incident iets te maken heeft met de zaak waarvoor hij vastzit. Hij is overgeplaatst naar een andere inrichting.
Voor de moord op Changachi zitten in totaal vier verdachten vast. Volgens de advocaat van een van hen moeten beide onderzoeken uit elkaar worden gehaald, omdat niet vaststaat dat er sprake is geweest van een 'vergismoord'. Het OM én de rechtbank zien de samenhang wél. Volgens justitie blijkt dat onder meer uit ontsleuteld berichtverkeer.

ARRESTATIE

Op 14 januari werd Z. samen met Marciano D. (26) gearresteerd, na een wilde achtervolging die eindigde in Huizen. Verdachte Justin Jap Tjong wist toen te ontkomen. Hij werd later die maand in Amsterdam
. Beoogd doelwit Khalid H. zou naar het buitenland zijn vertrokken.
Het onderzoek naar de Utrechtse 'vergismoord' is inmiddels afgerond. De rechtbank streeft naar een inhoudelijk proces begin juni.