Vakbond: marine komt beloftes kazerne Vlissingen niet na

DOORN - De nieuwe marinierskazerne in Vlissingen wordt niet zoals beloofd. Dat zeggen mariniers in Doorn. Er is 192 miljoen euro uitgetrokken voor het project, maar volgens vakbond AFMP krijgen mariniers niet alle beloofde mogelijkheden.
"Je moet je afvragen of die kazerne in Vlissingen nog wel doelmatig is" zegt Arjen Rozendal van de vakbond. "Dat terwijl mariniers veel meer mogelijkheden zouden krijgen voor oefeningen. Het wordt een huisvestingsplek".
Volgens de mariniers die de vakbond spreekt is er bijvoorbeeld geen plek om met helikopters te oefenen, komt er geen schietbaan en kunnen landingsvaartuigen niet landen. Daar zou in Vlissingen mee geoefend kunnen worden, maar het strand en water is niet diep genoeg.
"Dat is afgelopen jaar getest. Het is daar zo ondiep, je strandt daar heel makkelijk. Wil je het gebruiken, dan moet je baggeren. En daar is in de hele berekening geen rekening mee gehouden. Daar is geen geld voor vrijgemaakt", zegt Rozendal.

VERHUIZEN

De mariniers moeten
omdat de kazerne in Doorn in 2012 te klein werd bevonden. Ook die vlieger gaat volgens de vakbond niet meer op: "Dat was een politiek argument: het past niet meer. Maar er zijn veel minder mensen nu. We zijn helemaal afgeknepen door de politiek. Er is weinig gevechtkracht meer over. Het hele defensie-apparaat moet weer body krijgen. Dat is moeilijk te vullen met mensen." Volgens de vakbond stromen er meer mensen uit, dan erin komen.
In een reactie laat het ministerie weten dat ze blijven streven naar een 'moderne, functionele en toekomstbestendige kazerne, die past bij bedrijfsvoering en operationele taken van het Korps Mariniers'. Volgens het ministerie moeten 'aanvullende behoeften' nog worden onderzocht.
De verhuizing kwam al eerder in opspraak. Het zou een cadeautje zijn van minister Hillen aan de toenmalige Commissaris van de Koningin in Zeeland Karla Peijs. Arjen Rozendal reageert op die geruchten: "In mijn optiek is alles eromheen gebakken om het verkoopbaar te maken. Er is niet gekeken of het daadwerkelijk realistisch kan."

ONVREDE

Vanmorgen sprak de vakbond namens mariniers al meer onvrede uit. Mariniers weten
waar ze aan toe zijn. Wanneer gaan ze nou écht verhuizen. Ondertussen maakt de Utrechtse Heuvelrug zich op om het terrein aan te pakken.
Vanavond praat de gemeenteraad over die plannen. Die zijn al aardig concreet; er moeten zo'n 500 woningen komen en de natuur blijft onaangetast. Wethouder Gerrit Boonzaaijer is vroeg met de plannen. Maar dat is niet voor niets: "Je ziet weleens dat er wordt nagedacht over die terreinen als ze vrijkomen. Maar dan gaan ze achteruit: er wordt gekraakt bijvoorbeeld. Nu kunnen we straks meteen aan de gang als de mariniers verhuist zijn."
Volgens de wethouder is dat op z'n vroegst 2021. En dat gaat ook gebeuren denkt hij: "Als ik zie hoever de besluitvorming is gegaan in Den Haag. Terugdraaien is niet realistisch. En we hebben de focus nu op die plannen. We kunnen die woningbouw heel goed gebruiken."
Ook de vakbond twijfelt of het teruggedraaid kan worden. Al zien ze de onvrede onder de mariniers: "Ze krijgen daar een slap aftreksel van wat ze ooit is beloofd. Stoppen kan je alles en terugdraaien ook. Als de minister de stekker eruittrekt, trekt die de stekker eruit. Maar ik zie dat niet gebeuren" besluit Arjen Rozandal van de vakbond.