Architecten, historici en kunstenaars: Jan van Nassau moet blijven

UTRECHT - Het beeld van Jan van Nassau op het Domplein mag niet verplaatst worden. Dat vindt een groep vooraanstaande Utrechters. De gemeente wil het beeld in een hoekje van het plein zetten.
De groep verontruste Utrechters bestaat uit architecten, cultuurhistorici en beeldend kunstenaars. Zo is beeldhouwer Theo van de Vathorst fel tegenstander van verplaatsing. Maar ook bewoners van het Domplein maken zich zorgen.
De gemeente heeft vorig jaar het Domplein opgeknapt. De straat en stoepen zijn verdwenen en het hele plein wordt nu gedeeld door alle gebruikers. In het plaveisel zijn de contouren aangebracht van het weggewaaide middenschip van de Domkerk. Ook de contouren van de Middeleeuwse Kruiskapel en de Sint Salvatorkerk, die ook op het Domplein hebben gestaan, vind je terug in de steentjes van het plein.
Volgens de gemeente komen die contouren niet goed tot hun recht door het massieve standbeeld van Jan van Nassau midden op het plein. Jan van Nassau was een van de drijvende krachten achter de Unie van Utrecht, de basis van onze huidige grondwet.

HOOFD IN JE NEK

Theo van de Vathorst vindt dat het beeld moet blijven staan op de plek waar het staat. "Als je het beeld tegen de muur van het Pandhof zet, dan kun je het niet meer volledig in je opnemen. Als je er te dicht opkomt, dan moet je met je hoofd in je nek er naar kijken. En dan zie je het beeld dus vanuit een verkeerd perspectief."
De cultuurbeschermers van het Cuypersgenootschap sluiten zich bij de critici aan. Het genootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Norman Vervat: "Het verplaatsen van het beeld heeft geen enkele meerwaarde. Maar tegelijkertijd is het wel een enorme aantasting van het historisch erfgoed van het Domplein, één van de belangrijkste historische plekken van Nederland."
Om de verplaatsing tegen te gaan heeft het Cuypersgenootschap de monumentenstatus aangevraagd voor het standbeeld.

MEER OVERLAST VAN FEESTEN

Bewoners van het Domplein zien nog een ander bezwaar van verplaatsing. Bert Kroezen vertegenwoordigt de Dompleinbewoners: ''Als je het beeld verplaatst ontstaat er meer ruimte voor podia en tenten. En dat nodigt uit tot nog meer feesten en manifestaties op het Domplein.''
Dit jaar zijn het er al honderd, zegt Kroezen. ''Wij, de bewoners snappen dat er bijvoorbeeld tijdens Koningsdag een groot feest is van Radio 538. Dat hoort bij de stad en het plein, maar wij zitten niet te wachten op veel meer van dat soort overlast."

ZICHTLIJNEN

En dan zijn er nog restauratiedeskundigen als architect Leo Wevers en Dominique Vermeulen. Die laatste wijst op de zichtlijnen op het Domplein.
"Het beeld stamt uit de negentiende eeuw, net als het Academiegebouw, de huizen aan de rand van het plein en het poortje naar het Pandhof. Het is dus één geheel en als geheel bedacht. Op het moment dat je het beeld weghaalt verstoor je de bedachte zichtlijnen op het plein.
''Bovendien is het maar een klein probleem dat de gemeente wil oplossen'', gaat Vermeulen verder. Het beeld staat voor een klein deel op de rand van de contouren van de Salvatorkerk. En dat is de reden om het te verplaatsen. Maar de huizen op het Domplein staan op diezelfde contour. Als die contour zou belangrijk is, zou je eigenlijk die huizen ook moeten afbreken."

BEZWAREN

Gemeentewoordvoerder Hadassa Koopmans laat weten dat er nog niets definitief besloten is. "We hebben een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de verplaatsing. Daar zijn een aantal bezwaren op gekomen. Een commissie behandelt die bezwaren en doet vervolgens een uitspraak. Het is nog niet bekend wanneer deze uitspraak komt."

Protest tegen verplaatsen beeld Jan van Nassau op het Domplein in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.