Valselijk beschuldigde ouders willen actie van gemeente Houten

UTRECHT/HOUTEN - De Houtense familie Gregorius heeft de gemeenteraad een brandbrief gestuurd. De vader en moeder van het gezin zijn valselijk beschuldigd van misstanden ten opzichte van de kinderen. Ze willen nu dat de gemeente kritisch kijkt naar het sociaal team in Houten.
De familie is de dupe van een onderzoek van Veilig Thuis, het voormalig Advies- en meldpunt kindermishandeling. Het echtpaar Gregorius werd ervan verdacht dat zij hun kinderen expres ziek zouden maken. Ook zou de vader agressief zijn.
Eerder werd al bekend dat de gemeente en Veilig Thuis zich bij die beschuldiging baseerden op een onzorgvuldig rapport. Dat blijkt uit een vonnis van de bestuursrechter.

PGB

Op basis van het onzorgvuldige rapport besloot Houten om een groot deel van de aangevraagde Persoonsgebonden Budgetten niet toe te kennen. Het echtpaar heeft drie kinderen, van wie tenminste één kind intensieve hulp nodig heeft. Door het ontbreken van de PGB betaalt het echtpaar de hulp nu uit eigen middelen.
Nu de rechter heeft aangegeven dat de gemeente Houten fout zat, en eerder al de Raad voor de Kinderbescherming het gezin vrijpleitte, doet het echtpaar een beroep op de politiek om in te grijpen.
In de brandbrief schrijven vader en moeder Gregorius: "Omdat wij niet akkoord zijn gegaan met de gegeven adviezen heeft Veilig Thuis de zaak van onze kinderen in juli 2017 doorgestuurd naar de Raad voor de Kinderbescherming. (...) Die heeft deze week aangegeven ons dossier te sluiten omdat er geen aanleiding is voor onderzoek. Wordt het niet eens tijd het functioneren van het Sociaal Team en de juridisch medewerker onder de loep te nemen en knopen door te hakken?"

DOOR EEN HEL

De familie vraagt zich verder vertwijfeld af, of de gemeente Houten zijn geld wel op een zorgvuldige manier uitgeeft. "Hoeveel geld heeft u dit als gemeente niet gekost aan advocaatkosten, onderzoekskosten en interne uren. Had dit geld niet beter besteed kunnen worden? Weet u dat uw sociaal team Houten niets anders dan een verlengstuk is van Samen Veilig Midden-Nederland?"
Eerder al zei Peter Gregorius ''door een hel te zijn gegaan'', als gevolg van de beschuldigingen van Veilig Thuis, en het onderzoek dat daarop volgde.
De VVD in Houten heeft de brief inmiddels gelezen. De partij zegt dat als het klopt wat de familie schrijft, dat de wethouder de zaak grondig zal moeten uitzoeken. Ook de PvdA wil graag dat de gemeente met dit geval aan de slag gaat.
De SGP in Houten zegt "helaas niet verrast" te zijn. De partij heeft zeker een half jaar geleden samen met de ChristenUnie de wethouder al gevraagd mediation toe te passen. Daar bleek hij toen niet toe bereid. De SGP hoopt alsnog op een snelle regeling door de wethouder.

TUCHTZAAK

Vandaag dient een tuchtzaak tegen een vertrouwensarts van Veilig Thuis. Deze mevrouw R. moet zich voor het tuchtcollege verantwoorden voor de beschuldigingen aan het adres van de familie Leek.
Mevrouw R. speelt ook een rol bij de familie Gregorius. In beide gevallen werden de ouders ervan verdacht hun kinderen expres ziek te maken, het zogenoemde Münchausen by Proxy-syndroom of PCF. Zowel bij Leek als bij Gregorius achten deskundigen het onwaarschijnlijk dat er zoiets aan de hand is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.