Studente Utrechtse studentenvereniging: 'Rambam zit fout'

UTRECHT - Twee studenten die werden gevolgd voor de uitzending van Rambam over studentenverenigingen, zeggen dat de programmamakers 'misstanden' bij hun corps verkeerd hebben geïnterpreteerd.
Een studente uit Utrecht van wie tijdens een ontgroeningsritueel astma-medicijnen zouden zijn afgepakt, reageerde in Jinek. Zij noemde het "absoluut niet waar" dat haar inhalator was ingenomen en zei dat alleen haar tas soms kwijt was, waardoor ze niet bij haar medicijnen kon.
Een student uit Rotterdam van wie werd gezegd dat hij hoofdletsel opliep bij een ontgroening, zegt nu dat hij al voor de introductieweek met een hoofdverband liep.

UNDERCOVER

De opnames voor de Rambam-uitzending waren gemaakt door 'undercoverfeuten'. De makers wilden zien of de gedragscodes van studentenverenigingen wel worden nageleefd.
De eindredacteur van het BNNVARA-programma zegt dat ze niet twijfelt aan de opnames van de studenten en benadrukt dat ze achter de uitzending staat. Dat de studente uit Utrecht in de beelden niet tegenspreekt dat haar medicijnen zijn weggegooid, zien de makers als teken dat er wel degelijk iets fout was.

ZORGWEKKEND

Over de Rambam-uitzending van gisteravond was vooraf al het nodige te doen. De Erasmus Universiteit sprak van "zeer zorgwekkende" beelden en de Universiteit Utrecht van "ontoelaatbare gebeurtenissen". Beide verenigingen, RSC/RVSV uit Rotterdam en UVSV uit Utrecht, werden door de universiteiten financieel gekort.
De Utrechtse vereniging UVSV kreeg bij Jinek de gelegenheid om op de Rambam-uitzending te reageren. De makers zouden aanvankelijk ook zijn uitgenodigd, maar volgens hen heeft de redactie van Jinek die uitnodiging weer ingetrokken.