MH17-nabestaanden mogen laatste camerabeelden slachtoffers bekijken

PROVINCIE UTRECHT - Ze bezoeken nog wat winkeltjes, drinken een kopje koffie of genieten van het uitzicht van tientallen vliegtuigen op Schiphol. "Ik ben blij om ze zo vrolijk te zien", vertelt MH17-nabestaande Piet Ploeg. "Maar aan de andere kant is het ook confronterend. Je familieleden weten dan nog niet dat ze de dood tegemoet gaan."
Komende weken krijgen nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 de kans om de laatste bewegende beelden van hun familieleden te zien. Want de camera's op het vliegveld hebben de passagiers op 17 juli 2014 nog vastgelegd voordat zij het vliegtuig van Malaysia Airlines instapten.

ROUWVERWERKING

Piet Ploeg uit Maarssen verloor zijn broer, schoonzus en neefje door de ramp met de MH17. "Het zijn de laatste beelden van mijn broer. Als ik had geweten dat dit lot hem zou wachten, had ik hem wel uitgezwaaid op Schiphol."
Daan Westerink uit Utrecht staat sinds de ramp als rouwdeskundige dicht bij de nabestaanden. "Ze zijn de afgelopen tijd vaak geconfronteerd met hele nare en heftige beelden. Het is heel goed dat ze nu beelden te zien krijgen van hoe hun naasten echt waren", vertelt ze.

STRIJD

Piet Ploeg is voorzitter van de stichting MH17. Hij heeft drie jaar gestreden om de beelden vrij te krijgen. "Vanwege privacyredenen van andere reizigers en vanwege het strafrechtelijke onderzoek kon het niet eerder. Maar we zijn erg blij dat het gelukt is".
Westerink is minder te spreken over de gang van zaken. "Ik vind het belachelijk dat mensen er zo lang op hebben moeten wachten. En nu krijgen ze beelden eindelijk te zien, hebben ze maar drie uur de tijd om hun naasten op te sporen. Onmenselijk, vind ik dat".

ZOEKTOCHT

In het hoogseizoen komen er zo'n 200.000 reizigers per dag op Schiphol. Er hangen talloze camera's op de luchthaven, dus het is een hele klus om de passagiers te vinden op de beelden. Deze week gaan de nabestaanden naar Zoetermeer waar ze drie uur lang begeleid worden door familierechercheurs.
"Ik vind dat de overheid moet zorgen dat er een familierechercheur langsgaat bij de mensen en dat ze online zo lang mogen zoeken als ze zelf willen", zegt Westerink.
Het is de families beloofd dat ze een verzoek kunnen indienen om op een ander moment door te gaan met de zoektocht. Als de juiste beelden zijn gevonden worden de andere reizigers geblurd en mogen ze de beelden mee naar huis nemen.

Nabestaanden MH17 bekijken laatste beelden slachtoffers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.