UVSV: geschetst beeld ontgroening onjuist, Rambam blijft bij verhaal

UTRECHT - Studentenvereniging UVSV is het niet eens met de manier waarop haar ontgroening is afgeschilderd in tv-programma Rambam. Volgens een verklaring op de website van UVSV kloppen de meeste beschuldigingen van Rambam niet.
De vereniging uit Utrecht zegt in de verklaring dat de meeste incidenten niet zo hebben plaatsgevonden als de tv-makers doen geloven en hoopt dat 'de banden met de Universiteit en Hogeschool weer zullen herstellen.' Die instituten stopten de subsidie aan de vereniging naar aanleiding van de Rambam-beelden.
Zo zou bij een meisje niet expres haar astmamedicijn zijn afgepakt. De student had de inhaler in haar broek moeten houden en wist dit ook, aldus UVSV, maar deed de inhaler in een tas die werd weggegooid. Toen zij dit meldde, zouden maatregelen zijn getroffen. De student verklaarde dit gisteren ook zelf op tv bij Jinek.
Rambam laat vrijdagmiddag op Twitter weten achter de beschuldiging rond het astmamedicijn te blijven staan. Volgens de tv-makers heeft de studente achteraf, "mogelijk uit loyaliteit naar haar vereniging", haar verhaal gewijzigd. De tv-makers hebben nieuwe beelden online gezet waarop de student klaagt dat ze haar medicijnen niet op zak heeft. Daarna zegt ze: "Wie gaat dat controleren en wie van ons gaat daar een klacht over indienen?"

GESPUUGD

De vereniging zegt ook een incident te hebben onderzocht waarbij er op een meisje zou zijn gespuugd. Het slachtoffer kon niet worden gevonden, aldus UVSV. De vereniging zegt desondanks wel te 'twijfelen' of de gebeurtenis zo is verlopen als Rambam schetst. Ook bij een incident waarbij een hesje gemaakt van een kussensloop zou zijn gescheurd, kon de vereniging naar eigen zeggen het slachtoffer niet vinden.

GEVOERD

Een beschuldiging van Rambam die wel klopt, aldus UVSV, is dat een meisje tijdens de ontgroening verplicht werd gevoerd. Maar zij zou niet, in tegenstelling tot wat Rambam zegt, hebben moeten overgeven. Verplicht voeren mag overigens niet volgens de gedragsregels van de introductietijd. Ook meldde de studentenvereniging het incident achteraf niet.
Een tweede aantijging van Rambam die UVSV niet ontkent, is dat er een dranghek tegen het hoofd van een 'feut' is gekomen. Dat gebeurde echter per ongeluk, aldus de vereniging, en het slachtoffer zou dat ook zo hebben ervaren.
UVSV zegt de 'vermeende incidenten' nog verder te onderzoeken en belooft de Universiteit, Hogeschool en de commissie die belast is met de studentenintroductie te informeren over de uitslag.