Onderzoek Universiteit Utrecht: 'Pas op met rauw vlees voor huisdieren'

UTRECHT - Rauwe vleesproducten voor huisdieren kunnen voor mensen gevaarlijke bacteriën bevatten. Vooral dierenbezitters met kinderen, maar ook zwangere vrouwen en ouderen, moeten voorzichtig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde dat morgen wordt gepubliceerd.
Diereneigenaren doen er daarom 'verstandig' aan hun dier blikvoer te geven, stelt de Utrechtse Dierenarts-microbioloog Paul Overgaauw, die het onderzoek leidde. "Als zij er toch voor kiezen om hun huisdieren rauw vlees te voeren dan is hygiëne erg belangrijk. Dus goed je handen en spullen wassen die met het vlees in aanraking komen."

ONDERZOEK

In totaal zijn 35 rauwe vleesproducten van acht verschillende merken
. Daaruit blijkt onder meer dat 23 procent van de producten besmet zijn met E. coli, die kan bij mensen tot nierfalen leiden. Daarnaast is 20 procent besmet met salmonella.

VERGROEIINGEN

Overgaauw spreekt van een trend. "De laatste jaren lijken niet alleen mensen, maar ook hun huisdieren te moeten geloven aan een 'natuurlijk' dieet." De onderzoeker vindt dit geen goede ontwikkeling. "Droog- en blikvoer is getest en veilig." Daarnaast benadrukt hij dat ook voor huisdieren de bacteriën op rauw vlees gevaarlijk zijn. "Katten met een salmonellabesmetting, het komt steeds vaker voor."
Daarnaast zouden huisdieren een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgen. "We zien steeds vaker katten of honden met vergroeiingen, omdat zij niet goed worden gevoed."
Met zijn onderzoek hoopt hij dat baasjes in ieder geval hun eigen gezondheid serieus nemen. "Geef uw dieren geen rauw voedsel als zij in contact komen met mensen met een verminderde weerstand", is zijn belangrijkste boodschap.