Austerlitzers woedend om nieuwe torenhoge huizen

AUSTERLITZ - Inwoners van Austerlitz zijn boos over de nieuwbouwplannen in het dorp. De geplande huizen aan de Gramserweg zijn volgens hen te hoog en staan te dicht op de al bestaande gebouwenbouw. Omwonenden vrezen voor de gevolgen: geen privacy en geen zon meer in de tuin.
Een investeerder wil op het huidige bedrijventerrein vier vrijstaande huizen bouwen. Hiervoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden en is toestemming nodig van de gemeenteraad. Maar volgens de omwonenden is er geen draagvlak.
"Alle omwonenden, op één na, zijn tegen de bouwplannen", zegt Raymond van Bergem. Het enige niet-protesterende gezin heeft het huis te koop staan.

PRIVACY

De Austerlitzers zijn vooral niet te spreken over de privacy. De huizen worden 9,5 meter hoog en torenen uit boven de omliggende woningen. "Mijn huis is drie meter hoog, straks staat er vlak naast mijn huis een huis dat meer dan zes meter hoger is", zegt Van Bergum. Hij vreest ook dat in zijn tuin geen zonnestralen meer komen.
Ook Rob Sipkes is fel tegen de plannen. De nieuwe huizen komen zo dicht op zijn huis te staan dat bewoners straks direct zijn slaapkamer in zullen kijken. "Ik kan niet meer in de tuin zitten, ik kan niet meer in mijn eigen huis kijken, er wordt in mijn slaapkamer gekeken en ik heb geen zonlicht meer."

WETOVERTREDING

Daarnaast hebben omwonenden verschillende wettelijke overtredingen ontdekt in de bouwplannen. Volgens Van Bergem komen de woningen te dicht op de bestaande bouw en is de ontsluitingsweg te smal. "Daardoor kunnen straks geen brandweerwagens of ambulances op het terrein komen", waarschuwt Van Bergem.
Verschillende Austerlitzers hebben bezwaar ingediend bij de gemeente, maar krijgen geen gehoor. "We willen met hen in gesprek", licht Van Bergem toe. Ook Sipkes is daar druk mee geweest. "We hebben de wettelijke procedure gevolgd en daarna nog een tiental kritische vragen gesteld."

GEMEENTE ZEIST

De gemeente reageert volgens de omwonenden steeds op dezelfde manier. "Ze blijven maar herhalen dat de plannen aan de regelgeving voldoen", zegt Van Bergem wanhopig. "Wij willen met ze in gesprek en over de details praten."
RTV Utrecht ontving vandaag een schriftelijke reactie van de gemeente Zeist, die stelt dat het plan is getoetst en aan de eisen voldoet. Ook heeft de gemeente inwoners de gelegenheid gegeven om in te spreken op een vergadering.
Dinsdag neemt de gemeenteraad een besluit, daarna kunnen de omwonenden in beroep gaan.

Boze inwoners van Austerlitz doen hun beklag.