Concert Janine Jansen bekroont terugkeer kerkorgel Soest

SOEST - Daags nadat in de Oude Kerk van Soest het nieuwe orgel is gepresenteerd, krijgt het een prominente bespeler. Violiste Janine Jansen geeft vanmiddag in de kerk een concert, op het orgel begeleid door haar vader.
Het optreden van de wereldberoemde geboren Soestse vormt de bekroning van de feestelijke inwijding van het orgel. Het vorige, uit 1811 stammende gevaarte, was vijf jaar geleden op sterven na dood. De aanschaf van een vervanger heeft heel wat voeten in de aarde gehad, vertelt penningmeester Gerard Voogt van het Orgelfonds:
''Het was eigenlijk mission impossible. Toen we met het project zover waren dat we subsidie konden aanvragen, verviel de regeling. Ik heb best twijfels gehad of we het zouden halen.''
Maar uiteindelijk is het gelukt om een orgel te kopen van een kerk in Harlingen. Organist Gonny van der Maten is in de zevende hemel met de aanwinst: ''Het geluid van het vorige orgel was veel minder dragend, het was gauw weg. Dit orgel heeft een prachtige warme, goede stevige klank.''
Al voor de officiële inwijding is het nieuwe orgel bespeeld. Op kerstavond gebeurde dat met prominente toehoorders: de koninklijke familie woonde toen de dienst bij.

Concert Janine Jansen bekroont terugkeer kerkorgel Soest
Vader Janine Jansen begeleidt concert op orgel