Deze week in het nieuws: Vechtpartij Mariaplaats en gevaar door hoogwater

PROVINCIE UTRECHT - De nieuwsberichten over de massale vechtpartij op de Mariaplaats in Utrecht en het hoogwater in Wijk bij Duurstede waren deze week de meest gelezen berichten bij RTV Utrecht. Ook het nieuwsbericht over de rechtszaak tegen Michael P. werd vaak bekeken.
Het had niet veel gescheeld of bij de nachtelijke vechtpartij op de Mariaplaats in Utrecht zouden doden zijn gevallen. Twee groepen mannen gingen met elkaar op de vuist en één van hen stak vier 'tegenstanders' neer.
Dat blijkt woensdag tijdens de rechtszaak over de mishandeling, waarbij ook bewegende beelden worden getoond. De officier van justitie eist tegen de man die zou hebben gestoken zes jaar cel. Volgens de aanklager is de 23-jarige man schuldig aan mishandeling en poging tot doodslag.
Eén van de gestoken mannen werd zo ernstig toegetakeld dat zijn hersenvocht weglekte. "Het gevaar van die verwonding is een infectie die dodelijk kan aflopen", zegt het OM. "Het scheelde slechts enkele millimeters of hij had door de steekwond een dwarslaesie opgelopen."
De politie in Wijk bij Duurstede waarschuwt maandag voor de gevaren van de hoge waterstand. Vooral met kinderen is het oppassen, zegt de politie.
"Grote waterplassen werken voor kinderen als een magneet. Heerlijk om in te spelen. Attendeer uw kids op de gevaren, aangezien de scheiding tussen de kade en de ondergelopen parkeerplaats nauwelijks meer te zien is."
Ook dijkgraaf Patrick Poelmann blijft erop wijzen dat hoog water altijd een zeker gevaar met zich meebrengt.
Anne Faber is op de dag van haar verdwijning om het leven gebracht door Michael P. Dat heeft hij volgens het OM bekend tegen de politie. Ook heeft P. haar verkracht onder dreiging van een mes.
Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de eerste pro-formazitting in de zaak-Anne Faber, die woensdagochtend wordt gehouden in de rechtbank van Utrecht.
Aanstaande maandag wordt P. verwacht in het Pieter Baan Centrum voor psychologisch onderzoek. Volgens zijn advocaat gaat hij daaraan meewerken.