Meer overwinterende ooievaars geteld

PROVINCIE UTRECHT - Tijdens de jaarlijkse telling van overwinterende ooievaars zijn dit weekeinde 583 exemplaren geteld. Dat zijn er meer dan vorig jaar toen de teller op zondagavond op 447 stond. Dat meldt Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK).
De provincie Utrecht stond zondagavond volgens de cijfers op Waarneming.nl op de derde plaats, als het gaat om het aantal waarnemingen (43). De meeste vogels (130) werden zoals ieder jaar geteld in natuurgebied Reestdal in Overijssel. Ook vuilstortplaatsen zijn populair, daar telden waarnemers in totaal zestig exemplaren.
Het gaat om voorlopige cijfers, omdat nog niet alle tellers zich gemeld hebben. Wat opvalt is dat er dit jaar 353 tellers meededen, de helft meer dan vorig jaar. Volgens een woordvoerster komt dit waarschijnlijk door de media-aandacht die de telling kreeg en het mooie weer.
Wat dit jaar ook opvalt is dat de ooievaars weinig in groepen worden gezien. De waarnemers telden er meestal een of twee. Volgens de woordvoerster komt dit vermoedelijk doordat er genoeg voedsel is te vinden door het zachte weer.