Blue Monday: hardlopen om depressie te overwinnen

PROVINCIE UTRECHT - Maandag is voor sommige mensen niet de meest populaire dag van de week. En dat zal vandaag niet anders zijn. Het is Blue Monday en volgens kenners is het de meest depressieve dag van het jaar.
De dag valt op de derde maandag van januari en dat is niet voor niks. De meeste goede voornemens zijn dan al mislukt en het verlangen naar de zon en minder donkere dagen is groot.
Blue Monday bestaat sinds 2005. Een Britse psycholoog riep de dag in het leven om onder meer aandacht te vragen voor depressie. Een serieuze aanleiding dus, maar volgens sommigen is daar nu weinig meer van te merken, zeker ook omdat een reclamebureau achter Blue Monday bleek te zitten.
"Het is niet zo dat depressie samenhangt met de maandag of januari. Maar het is wel mooi dat er een dag aandacht aan wordt besteed. Het is toch goed dat er een Blue Monday is", aldus Eleanor Crick.

HARDLOPEN

Zij organiseerde vanochtend een sponsorloop om meer aandacht te vragen voor die ziekte. Het ingezamelde geld gaat naar platform MIND Blue. Crick heeft zelf veel baat gehad door te gaan rennen doordat ze de pieken en dalen die bij een depressie horen, beter los kon laten.
Crick: "Hardlopen heeft mij er echt uit geholpen. Dat gedachtes minder erg worden of ik kom op een oplossing. Of je maakt je hoofd leeg door te lopen en daarna voel ik me altijd heel trots op mezelf dat ik ben gegaan."

"Hardlopen heeft mij er echt uit de depressie geholpen"