Westbroek likt zijn vingers af bij chocola maken

NIEUWEGEIN - Henk krijgt deze week een lesje chocolade maken van Per Vonk en Luc Janssens, van boon tot reep. De twee heren hebben hun eigen chocoladefabriek in Nieuwegein en zijn de enigen in onze provincie die het hele proces in eigen hand houden.

JONGENSDROOM

Vier vrienden (een chef-kok, een huisarts, een antropoloog en een kunsthistoricus) zijn ruim drie jaar geleden begonnen aan dit avontuur: The Chocolate Explorers. In Litouwen hebben ze de basisprincipes en de verschillende stappen van boon tot reep geleerd. Terug in Nederland zijn ze begonnen met experimenteren. En inmiddels hebben ze een eigen chocolademerk ontwikkeld.
Het begint bij de keuze van de cacaobonen. Er zijn wel meer dan dertig verschillende soorten, maar 95 procent van de chocola die we kennen, komt van één soort cacao uit de Ivoorkust. Per en Luc importeren hun cacao uit Madagaskar en Nicaragua. Die bonen smaken heel anders. De één heeft een citruszuurtje als bijsmaak en de andere smaakt meer naar noten en paddenstoelen.

PRIJS

De prijs van deze smaakvolle bonen is drie keer hoger dan de traditionele bonen. Dat komt ook doordat de bonen duurzaam wordt geteeld en de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen. Henk proeft de rauwe bonen en is verrast hoe zuur de onbewerkte bonen kunnen zijn.
Om bean-to-bar chocolade te maken is een arbeidintensief proces. Henk stroopt zijn mouwen op en gaat aan de slag met het inpakken. Hij grapt: "Man, man, man, heb je daar geen machines voor? Of kleine kinderen die het voor weinig geld willen doen?" Volgens Luc krijg je er uiteindelijk wel handigheid in. Als verrassing signeert Henk bij één chocoladereep de binnenkant van de verpakking. Dus wie weet, als je zo'n reep van Per en Luc koopt, is hij persoonlijk door Henk Westbroek gesigneerd en ingepakt.
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht vanaf 12.20 uur.

Westbroek: O la la, chocola

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.