Nieuwegeiner geeft nepnieuws over MH17 toe

NIEUWEGEIN - "Natuurlijk lieg ik over MH17 en verspreid ik misinformatie. Ik schaam me daar niet voor. We leven in een vrij land." Dat zegt een 'nep-nabestaande' van de neergehaalde vlucht MH17, wanneer Nieuwsuur hem met zijn uitlatingen confronteert.
De 27-jarige man uit Nieuwegein is als 'Nellie' actief op Twitter, waar hij discussies aanwakkert en ontregelt. Hij haalde meerdere keren de media met controversiële tweets over zijn zogenaamd omgekomen broer. Nieuwsuur spoorde 'Nellie' op. Zijn broer is niet omgekomen bij de ramp met MH17, maar springlevend.
Volgens het NOS-programma erkent hij dat hij nepnabestaande is. Hij noemt zijn verzinsels op Twitter een tegenreactie op - volgens hem onjuiste - berichtgeving van de media. "Het is vuur met vuur bestrijden." Twitter blokkeerde een aantal keer zijn account, maar telkens kwam hij weer terug onder een andere naam.

ONDERZOEK

Volgens Rudy Bouma van Nieuwsuur belandde de Nieuwegeiner met emotionele tweets op GeenStijl, Metro en RTL Late Night. "Maar de broer van deze jongeman is springlevend, hij speelt in het eerste van een voetbalclub in de regio Utrecht."
Bouma legt een opvallende link met de nieuwjaartoespraak van burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein. "Uitgerekend de burgemeester van Nelson's woonplaats sprak in die toespraak zijn ongerustheid uit over nepnieuws. Hij zei letterlijk: 'Het wordt u niet gemakkelijk gemaakt als u afgaat op wat er allemaal in de virtuele wereld op het internet gebeurt'."

Nieuwegeiner geeft nepnieuws over MH17 toe