RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

ULU-moskee doet aangifte tegen PVV-lijsttrekker Henk van Deún

UTRECHT - De Utrechtse ULU-moskee heeft vanmiddag aangifte gedaan tegen de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Den. Volgens het bestuur zette de PVV'er aan tot discriminatie, haat en geweld door op de radio te verkondigen dat hij liever zou zien dat de moskee afbrandt.

Van Den deed zijn uitspraak in het politieke programma Stadhuisplein op stadszender Bingo FM. Ondanks herhaaldelijk aandringen van presentator Marc van Rossum du Chattel weigerde hij zijn woorden tijdens de uitzending terug te nemen.


KRITIEK

Pas na een storm van kritiek op sociale media, stuurde hij een bericht uit via Twitter waarin hij zijn woorden 'onhandig' noemde en zei dat de PVV niet werkelijk wil dat moskeen in brand worden gestoken. Daarna bood hij zijn excuses aan en wilde hij met het moskeebestuur in gesprek. Maar dat gesprek heeft nog steeds niet plaatsgevonden.

Volgens advocaat Anis Boumanjal is er nu echt een grens bereikt. "Er is eerst goed overleg geweest en beraad met deskundigen. Uiteindelijk heeft het aanzetten tot haat en geweld de doorslag gegeven. Er zijn angstgevoelens bij de gemeenschap door die uitlating in deze tijdgeest", aldus de raadsman.

De Zaanse Omar Abdullah deed gisteren al aangifte tegen de Utrechtse PVV-lijsttrekker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht