Orchideeënkweker Hollandsche Rading viert 60-jarig jubileum

HOLLANDSCHE RADING - Bij Koos Wubben in Hollandsche Rading kun je op de kop af zestig jaar terecht voor de prachtigste orchideeën. Wubben, die morgen 84 wordt, zegt dat hij inmiddels een van de grootste wilde-orchideeëncollecties in Europa beheert.
De variatie is enorm en dat bevalt Wubben zo aan de plant. "Elke keer verbaas je je er weer over. De bloeitijden zijn steeds anders. Bij een donkere winter bloeien ze laat en met een vroege lente bloeien ze weer eerder."

SINGAPORE

Een verzameling als die in Hollandsche Rading vind je niet snel. Wubben heeft 4.000 soorten, waarvan er 200 op dit moment in bloei staan. Hij ontvangt daarvoor bezoekers uit onder meer Singapore, Hongkong en Maleisië.
Het aantal soorten wordt wereldwijd geschat op ongeveer 40.000 duizend en Wubben verwacht dat er nog wel meer ontdekt zullen worden.

HOGE LEEFTIJD

Wubben bezoekt elk jaar beurzen in Frankrijk, België, Engeland en natuurlijk Nederland. Zijn vrouw Tonny, die hem steunt in de kwekerij, zegt dat hij ondanks zijn hoge leeftijd dat wat haar betreft mag blijven doen. "O nee, ik hoef hem niet elke dag in huis te hebben hoor", lacht ze. "Laat hem maar lekker in de kas zijn."
Aan stoppen moet Wubben zelf ook niet denken. Hij is een van de bijna drieduizend 80-plussers in Nederland die nog een betaald beroep uitoefenen. "Ik werk heel hard, 50 uur in de week", zegt hij. "Volgende week geef ik weer een lezing in Drenthe. Het is een soort uit de hand gelopen hobby."

PENSIOEN

Uit recente cijfers blijkt dat steeds meer mensen na hun pensioengerechtigde leeftijd nog doorwerken. "Het kan zijn dat het moet als je bijvoorbeeld te weinig geld hebt, maar veel willen ook onder de mensen blijven", zegt René de Vries van seniorenorganisatie ANBO.
In Nederland zijn er 2700 80-plussers die nog werken, van alle 75-plussers zijn dat er zelfs 25.000. "Als het een keuze is dat mensen langer doorwerken, dan is dat positief, want die mensen houden geest en lijf vitaal", aldus De Vries.

René de Vries (ANBO): "Ouderen willen onder de mensen blijven"
Koos Wubben (84) wil nog heel lang orchideeën kweken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.