CvK Van Beek: goed nadenken over gekozen burgemeester

ZEIST - Commissaris van de Koning Willibrord van Beek is geen voorstander van het aanpassen van de benoemingswijze van burgemeesters. Hij raadt de Tweede Kamer aan "eerst nog eens goed na te denken over ons bestuurlijke stelsel".
Van Beek gaf dat advies bij de herinstallatie van burgemeester Koos Janssen in Zeist. Woensdagavond behandelt de Tweede Kamer het voorstel om de benoemingswijze van de burgemeester uit de Grondwet halen. Daarmee wordt de weg vrij voor een gekozen burgemeester.
Van Beek noemt dat "geen verstandige zet". "Eerst moeten we nadenken over het bestuurlijke stelsel dat we in Nederland willen hebben. Daarna volgt de discussie over de plaats van de burgemeester hierbinnen. En dan volgt daaruit bijna automatisch de wijze van aanstelling van de burgemeester. Tot nu toe gaan de gesprekken vooral over het laatste. Maar dat is achteraan beginnen."
De Utrechtse commissaris van de Koning zet grote vraagtekens bij de gekozen burgemeester: "Willen we de boven-de-partijen-staande burgervader vervangen door een politicus? Het is maar de vraag of Nederland daar beter mee af is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.