Markt Wijk bij Duurstede niet autovrij

WIJK BIJ DUURSTEDE - Auto's blijven welkom op de Markt in Wijk bij Duurstede. Wel wordt het een eenrichtingsweg en verdwijnen de meeste parkeerplekken. De plannen voor het beeldbepalende plein zijn vanavond gepresenteerd in het gemeentehuis.
In het onderwerp verdwijnen de stoepen en paaltjes op de Markt uit het straatbeeld. De bedoeling is dat het plein de uitstraling van begin vorige eeuw krijgt, waarbij de voetganger de ruimte krijgt.
Volgens de gemeente zijn de tijden wel veranderd en is het weren van auto's onmogelijk. "Zeker voor de ondernemers die aan de Markt zitten is het belangrijk dat klanten even snel hun bestelling kunnen ophalen", zegt projectleider Mark van der Heide van de gemeente. "Vandaar dat we een paar plekken inrichten waar men kort kan parkeren."

BOMEN GESNOEID

De platanen die op de Markt staan zorgen voor een groene aanblik van de straat. Maar het neemt ook een hoop zonlicht weg. Voor zowel bewoners als ondernemers is het belangrijk dat daar iets aan gaat gebeuren. "De bomen passen wel in de straat", zegt Van der Heide. "Maar we gaan per boom bekijken of er takken gesnoeid kunnen worden om meer licht door te laten."
Horecaondernemer Joost Vernooij van Café De Engel zei eerder ook al last te hebben van de bomen. "Ze zijn erg groot, waardoor het in de zomer vol met blad hangt en er geen enkele zonnestraal is."
Verder gaan ook de oude waterpompen op de Markt weer aan. Een lokale Wijkse brouwer wil dit onder andere door fondsenwerving gaan regelen.

KLANKBORD

De herinrichting van het plein is er een van de lange adem geweest. Met een groot aantal ondernemers en bewoners van Wijk bij Duurstede werd de afgelopen periode avonden belegd om plannen te bedenken. Dat is wethouder Kosterman goed bevallen.
"We hebben de macht als het ware aan de burger gegeven, die mocht binnen kaders van de raad bepalen wat er gaat gebeuren. We horen eigenlijk alleen maar positieve geluiden. Het is een succes."

VOORWAARDEN

De gemeente stelde als voorwaarden dat het monumentale karakter van de Markt bewaard moet blijven. Ook mogen er geen parkeerplekken bij komen en moet er ruimte blijven voor evenementen.
Voor het plan is 130.000 euro uitgetrokken. De verbouwing is mogelijk in het najaar al afgerond, maar dit is afhankelijk van de verbouwing van het museum dat aan de Markt ligt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.