Kamerlid: "Kritiek vakbond op marinierskazerne klopt niet"

DOORN - VVD-Kamerlid André Bosman zegt dat er niets klopt van de kritiek van vakbond AFMP. Die militaire vakbond zegt dat de nieuwe kazerne een volledig uitgekleedde kazerne wordt. Volgens het kamerlid is die kritiek niet op feiten gebaseerd.
De mariniers zijn nu gestationeerd in Doorn, maar ze moeten verhuizen omdat de kazerne daar in 2012 te klein werd bevonden.
De vakbond zette vorige week vraagtekens bij de nieuwe kazerne in Zeeland van 192 miljoen euro: "Je moet je afvragen of die nog wel doelmatig is", aldus Arjen Rozendal. Volgens de vakbond is er geen plek om met helikopters te oefenen, komt er geen schietbaan en kunnen landingsvaartuigen niet aanmeren.

GESPREKKEN

Maar VVD-kamerlid en oud-militair Bosman is dat niet bekend: "Als de plannen voor de kazerne in Vlissingen zo ingrijpend zouden veranderen dan zouden ze de Tweede Kamer daarover hebben ingelicht en dat is niet gebeurd. Dus ik ga ervan uit dat de kazerne gewoon gebouwd wordt als beloofd, met alle functionaliteit die destijds de mariniers werd voorgespiegeld."
De vakbond baseerde zich met de uitspraken vorige week op gesprekken die ze voeren met mariniers in Doorn. Daar zou een groot deel nog steeds tegen de verhuizing zijn. Maar Bosman is boos over de werkwijze van de vakbond: "Dit is ongefundeerde stemmingmakerij".
De vakbond gaat graag in gesprek met kamerlid Bosman. Ze wachten op de uitnodiging, laten ze in een tweet weten.

VERBAZING

Ondertussen verbazen meer politici zich over de kritiek. De provincie Zeeland herkende zich
in het beeld. En ook het ministerie van Defensie zegt te blijven streven naar een 'moderne, functionele en toekomstbestendige kazerne'.
In de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden de plannen voor de toekomst van het terrein in Doorn inmiddels al voorbereid. In de plannen moeten zeker 500 huizen verrijzen. Maar dat stuit op kritiek.

VVD-Kamerlid Bosman zegt dat er niets klopt van de kritiek van vakbond AFMP.