"Slachting dreigt voor 200 schapen van beroemde Heuvelrug-kudde"

UTRECHTSE HEUVELRUG/SOEST - Slecht nieuws voor herders Ester en Werner Floor: ze zijn niet meer welkom op de terreinen van het Utrechts Landschap. Dat is vooral slecht nieuws voor de schapen. "Ze hebben wel eten nodig."
Als de herders de tweehonderd schapen verkopen is de kans groot dat ze naar de slachterij worden gebracht, zegt Ester Floor. De kudde graast vooral op de Utrechtse Heuvelrug en in de bossen bij Soest en Zeist.
Vorige week hoorde het stel opeens dat hun contract bij Utrechts Landschap niet wordt verlengd. Een woordvoerder van die organisatie zegt het erg vervelend te vinden voor de familie Floor. "Maar het gaat voor ons om de natuur."

SLECHT NATUURBEHEER

"Uit de evaluatie is gebleken dat het resultaat op het gebied van natuurbeheer onvoldoende was. Het Utrechts Landschap is ontevreden met de geleverde kwaliteit en heeft daarom besloten om het contract te beëindigen."
Ester baalt als een stekker. "Wij hebben dit drie jaar naar tevredenheid gedaan." Nu moet ze ergens heen met haar kudde, want ze hebben wel eten nodig. Het idee dat ze naar de slacht gaan is onverteerbaar voor de familie Floor.

HONDEN

De herders zijn het niet helemaal eens met het Utrechts Landschap. Bovendien dragen ze verzachtende omstandigheden aan voor eventuele mindere prestaties van hun kudde. "We hebben wat vervelende incidenten gehad, honden vielen ons aan."
"Daardoor raakt een schaapskudde gestrest", vertelt Ester. Ook de weersomstandigheden speelden geen positieve rol. "Het was een laat voorjaar, daardoor hadden we last met de planning."
De kudde van Ester en Werner is voor veel mensen uit de buurt inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Ze lopen een paar keer per jaar dwars door het centrum van plaatsjes als Lage Vuursche en Maartensdijk.

Ester Floor: "Honden vielen ons aan, daardoor raakt een schaapskudde gestrest."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.