Zes jaar cel geëist tegen fotograaf voor verkrachting jonge vrouwen

AMERSFOORT - Een Amersfoortse fotograaf hangt zes jaar onvoorwaardelijke celstraf boven het hoofd, voor meerdere gevallen van misbruik. De 45-jarige Francisco G. wordt verdacht van de verkrachting en aanranding van tien jonge vrouwen, die droomden van een carrière als fotomodel.
De jongste modellen waren destijds 16 tot 18 jaar. Ook waren een aantal slachtoffers in de twintig. Ze zouden door de fotograaf met olie en bodylotion zijn ingesmeerd en gemasseerd. Tijdens deze handelingen zou hij hen tegen hun wil op onder meer borsten en billen hebben betast. Ook drong hij met zijn vingers en soms penis de vagina van enkele slachtoffers binnen. De eerste aangifte is al in januari 2010 gedaan. Negen meisjes werden slachtoffer in Amersfoort, één in de Dominicaanse Republiek.

STRAFEIS

Het bewijs in de zaak bestaat uit een groot aantal verklaringen van slachtoffers en getuigen, forensisch onderzoek, in beslag genomen foto's en aangetroffen correspondentie, onder andere via sociale media.
Volgens de officier van justitie is er daarmee voldoende steunbewijs om de beschuldigingen hard te maken. Hij maakte misbruik van zijn machtspositie, meent het OM. "De verdachte liet zich leiden door eigen lustgevoelens en niet de gevoelens van de slachtoffers."
De tien vrouwen eisen in totaal een schadevergoeding van ruim dertigduizend euro. De officier wil dat vrijwel alle vorderingen volledig worden toegewezen.

SLACHTOFFERS

Meerdere slachtoffers waren aanwezig in de rechtszaal. Eén van hen vertelde dat ze zonder onderbroek op haar knieën moest zitten, G. fotografeerde dat. Volgens de verdachte omdat ze de foto's zelf wilde. Getuigen uit de omgeving van het slachtoffer verklaren het tegendeel. De vrouw was totaal overstuur en in tranen na de sessie met de fotograaf, zeiden ze.
Volgens het OM zou G. tegen de vrouwen hebben gezegd dat ze moesten meewerken om kans te maken op een carrière in de modellenwereld. De meeste vrouwen durfden niets te zeggen, omdat het hun droom kapot zou maken. Sommigen bleven zelfs nog een tijd met G. werken.

VERDACHTE

G. sprak Engels en liet zich tijdens de rechtszaak bijstaan door een tolk. Verslaggever
omschrijft hem als een keurige verschijning van Latijns-Amerikaanse komaf. "Net, kort kapsel. Modieuze bril." Volgens de verdachte zocht hij talenten voor het bedrijfje van zijn echtgenote dat vrouwen begeleidt om 'schoonheidskoningin' te worden. De foto's waren bedoeld voor de website en om naar contacten van G.'s partner te sturen.
De verdachte wijst alle beschuldigingen van de hand en spreekt van een heksenjacht. Een psycholoog heeft posttraumatische stressstoornis bij hem geconstateerd. "Ik was zo ziek van dit alles dat ik geen normaal voedsel kon eten en het heeft enorm veel geld gekost."
G. geeft wel toe dat hij de borsten en vagina van één van de vrouwen heeft betast, maar dat zou volgens hem met wederzijdse instemming zijn geweest. "Voor duizend procent zeker", aldus de fotograaf. Hij stelt dat de sessies altijd in "een goede, vriendelijke sfeer" verliepen. "Dit is geen verkrachtingszaak, dit is laster! Ik heb nog nooit iemand verkracht."

RUZIE

Tijdens de rechtszaak ontstond even een grimmige sfeer, door een ruzie tussen een van de rechters en de advocaat van de verdachte. De rechter irriteerde zich aan de vage antwoorden van G. op vragen over zijn inkomstenbron. Na interventie van de voorzitter verklaarde G. dat zijn vrouw goed geld verdient met haar internationaal opererende modellenagentschap.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.