Utrechtse politiek wil einde aan Veilig Thuis-affaire

UTRECHT - De Utrechtse wethouder Everhardt moet ingrijpen bij Veilig Thuis. Dat wil een deel van de gemeenteraad. Zij roepen hem op actie te ondernemen.
Veilig Thuis Utrecht is het voormalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De laatste maanden ligt Veilig Thuis onder vuur, onder andere na berichtgeving van RTV Utrecht. Het blijkt dat in circa de helft van de gevallen die de instelling onderzoekt, de ouders ten onrechte worden beschuldigd van kindermishandeling. Die onschuldige families melden dat zo'n onderzoek zeer ingrijpend en soms traumatisch is.
Het blijkt dat rapporten van Veilig Thuis vaak onvolledig zijn, en in sommige gevallen worden de rapporten gemanipuleerd, zo worden ontlastende verklaringen weggelaten. Ook worden geruchten als feiten gepresenteerd.
Diverse families hebben zich bij RTV Utrecht gemeld met hun verhaal. Vaak komt de naam van één vertrouwensarts terug. Deze vertrouwensarts moest zich vorige week verantwoorden voor het medisch tuchtcollege. In maart moet zij opnieuw voor het college verschijnen voor twee andere gevallen waarin ze beschuldigd wordt families ten onrechte beschuldigd te hebben van mishandeling.

INGRIJPEN

PvdA-raadslid Bouchra Dibi is dat nu zat. Zij stelt namens een groot aantal partijen uit de raad vragen aan wethouder Victor Everhardt (D66). Zo wil zij onder andere weten: "Kent het college deze alarmerende berichten en klachten van ouders, met name de klachten over onterechte beschuldigingen? Zo ja,waarom heeft u geen actie ondernomen om tot oplossingen te komen?" Volgens Dibi moet de wethouder actief ingrijpen bij Veilig Thuis Utrecht. Daarom vraagt ze hem: "Is het college bereid om op korte termijn met maatregelen te komen om bovenstaande problemen op te lossen?"
De wethouder heeft tot op heden steeds volgehouden dat hij geen taak heeft bij het toezicht op Veilig Thuis Utrecht. Hij vindt dat dat moet gebeuren door de Inspectie Gezondheidszorg.

Utrechtse politiek wil einde aan Veilig Thuis-affaire

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.