Van Zanen: Politie bekogeld met vuurwerk en stenen tijdens jaarwisseling in Utrecht

UTRECHT - Agenten zijn op oudejaarsavond in de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Hoograven meerdere keren met vuurwerk en stenen bekogeld. Ook is het aantal meldingen van vuurwerkoverlast in de stad bijna verdubbeld.
Dat blijkt uit een terugblik op de jaarwisseling van de gemeente. Burgemeester Jan van Zanen spreekt, net als op 1 januari, opnieuw van een 'beheersbare' jaarwisseling. Volgens hem waren er minder incidenten dan vorig jaar.

GRIMMIG

Toch ging het wel een aantal keer fout, zoals in Kaneleneiland en Hoograven. "De druk lag hierbij vooral in de vooravond. De sfeer op straat werd onder de aanwezige jeugd even grimmig." Volgens Van Zanen heeft de politie "snel en adequaat" ingegrepen, maar werd er bij "enkele situaties" met vuurwerk en stenen naar agenten gegooid. De politie heeft daarvoor drie verdachten opgepakt.
Ook werden er ruiten van politieauto's ingegooid. Het ging om twee politiewagens in Hoograven en een in Overvecht. Voor die laatste vernieling kon dankzij een getuige iemand worden opgepakt.
Om incidenten op straat te voorkomen waren er op oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht 180 vrijwilligers voor de gemeente aan het werk. Dat waren er 80 meer dan vorig jaar. "Zij hebben ook jongeren aangesproken en uit de anonimiteit gehaald", stelt Van Zanen.

VUURWERKOVERLAST

Utrechters hebben veel vaker bij de gemeente geklaagd over vuurwerk, dat bijvoorbeeld te vroeg afgestoken werd. Het aantal meldingen steeg van 102 naar 178.
Om vuurwerkoverlast aan te pakken was er 26 dagen lang een speciaal 'vuurwerkteam' actief, dat bestond uit zes handhavers die in groepjes van twee op de fiets rondreden. Deze handhavers hebben in die tijd enkel twee boetes uitgedeeld wegens het te vroeg afsteken van vuurwerk en twee keer illegaal vuurwerk in beslag genomen.

AUTOBRANDEN

Tussen 22 december en 1 januari werden er 57 auto's in brand gestoken. In dezelfde periode een jaar eerder ging het om 51 auto's. De meeste autobranden vonden in Kanaleneiland, Hoograven en Overvecht plaats.
Er is nog altijd niemand voor de autobranden opgepakt. Van Zanen zegt dat er vanwege de "hardnekkigheid en maatschappelijke impact" door politie, justitie en gemeente "onverminderd prioriteit wordt gegeven" aan het terugdringen van het aantal autobranden.

ONORTHODOXE MAATREGELEN

"Het is daarbij noodzakelijk om naast het permanent verbeteren van bestaande maatregelen te blijven zoeken naar innovatieve en zo nodig onorthodoxe maatregelen", stelt Van Zanen. "Komende periode gebruiken we om deze maatregelen te ontwikkelen."
Dat deze jaarwisseling over het algemeen "beheersbaar" was, kwam volgens hem mede door het slechte weer. "Het was grote delen van de avond en nacht winderig en nat. Dit heeft wellicht een deel van potentiële verstoorders van de openbare orde ervan weerhouden de straat op te gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.