D66 wil van halflege bussen af: "Levert te weinig geld op"

PROVINCIE UTRECHT - D66 in de Tweede Kamer wil niet dat er "halflege" bussen van halte naar halte rijden. In plaats daarvan moeten reizigers met taxi's, deelauto's en deelbusjes worden opgepikt.
In Eindhoven en Nijmegen wordt hier al mee geëxperimenteerd. "Het laten rijden van die grote lege bussen levert te weinig geld op", stelt Kamerlid Rob Jetten. "Ik denk dat we in het hele land meer vraaggericht vervoer moeten aanbieden."

VOORDEUR NAAR VOORDEUR

Volgens hem moet er de komende jaren een "omslag" gemaakt worden. "D66 wil slimmer openbaar vervoer, waarbij je niet van bushalte naar bushalte wordt gebracht maar het liefst van voordeur naar voordeur."
Hij vindt dat het voor reizigers niet duurder moet worden dan de huidige busritjes. "Vanuit het Rijk moeten we daarom zorgen dat er voldoende geld naar de regio's gaat."

BELBUS

Nu rijdt er in gemeenten waar normale buslijnen vanwege bezuinigingen worden afgeschaft vaak een busje met een vrijwilliger. Soms moet daarvoor vooraf worden gebeld. Jetten doelt met het vraaggerichte vervoer niet hierop.
"De kwaliteit is echt beter dan de ouderwetse belbus", stelt Jetten. "Omdat je met meer auto's gaat rijden. Het moet snel en comfortabel, dus als je een vraaggerichte bus bestelt dan moet die binnen de korste keren voor je deur staan. Het kan zijn dat je er alleen in zit, maar het kan ook zijn dat je er met een paar anderen in zit die toevallig dezelfde route willen afleggen."
D66 heeft vanmorgen in een overleg met de staatssecretaris voor meer vraaggericht vervoer gepleit. Daar heeft de partij zich ook uitgesproken voor de komst van een lightrail.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.