Van Rossem: van penneninkt tot Nationaal Bomenmuseum

DOORN - Maarten is een bomengek. Niet in de zin dat hij ze graag omzaagt of omhakt maar hij is een sentimentele bomengek.
Als er een boom in zijn straat wordt omgezaagd gaat hij de avond ervoor de desbetreffende boom nog even omarmen. "Ik sta relatief dicht bij prinses Irene, je houdt het niet voor mogelijk, maar daar heb ik wel een beetje last van", aldus Maarten.

BOMENMUSEUM

Daarom verheugt hij zich op het bezoek aan het Nationaal Bomenmuseum in Doorn. Dit is een bomencollectie, arboretum, ooit opgezet door Max von Grimborn. Hij is de fabrikant van de bekende penneninkt.
Van het geld dat hij met de inkt verdiende, kocht hij in 1924 een stuk land van 47 hectare in Doorn. Dat was zelfs voor een rijk man als van Grimborn te groot en het huidige arboretum is 23 hectare groot.

RONDLEIDING

Maarten krijgt een rondleiding van botanicus en directeur Wilbert Hettenscheid. De van oorsprong Duitse Von Grimborn hield vooral van naald- en andere groenblijvende bomen.
En dat is ook duidelijk te zien in zijn bomenmuseum. "Duitsers hebben wat met planten die in de winter hun blad houden en dat hebben wij in Nederland veel minder. Je ziet ook bij grafbeplanting in Duitsland heel veel van dit soort planten en bomen staan", aldus Hettenscheid.

SEQUOIA

Maarten is vooral geïnteresseerd in de mammoetboom oftewel de reuzensequoia's. Sequoia's kunnen een paar duizend jaar oud worden en rond de acht meter breed.
"Er zijn er bij waar ze zelfs een poort in gehakt hebben. De boom in Amerika die op veel bekende foto's te zien is met een auto in de stam van de poort bestaat inmiddels niet meer", aldus Maarten.
De oudste sequoia in het arboretum is pas 100 jaar oud. Van Rossem Vertelt is te zien op donderdag.

Van Rossem in het Nationaal Bomenmuseum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.