Gekozen burgemeester een stap dichterbij

UTRECHT - Een groot deel van de Tweede Kamer wil de benoeming van de burgemeester door de regering uit de Grondwet schrappen. De manier waarop de toekomstige burgemeester gekozen moet worden, blijft nog wel onduidelijk.
Gisteren behandelde de Kamer het voorstel om de benoemingswijze van de burgemeester uit de Grondwet te halen voor een tweede keer en werd de benodigde tweederde meerderheid gehaald. Dinsdag volgt de officiële stemming.
Maandag sprak de Utrechtse commissaris van de koning, Willibrord van Beek, zich nog over de kwestie uit. Van Beek raadde de Tweede Kamer aan "eerst nog eens goed na te denken over ons bestuurlijke stelsel" en liet weten tegen de benoeming van een gekozen burgemeester te zijn.
Het is onduidelijk of de bezwaren van Van Beek in Den Haag zijn aangekomen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaf gisteren geen duidelijkheid over de manier waarop de burgemeester in de toekomst wordt gekozen. Ollongren wil stapsgewijs te werk gaan en vindt dat de burgemeestersbenoeming eerst uit de Grondwet moet verdwijnen.
Na de officiële stemming volgende week dinsdag wordt het voorstel voorgelegd aan de Eerste Kamer. Wanneer de Eerste Kamer over de grondwetswijziging stemt is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.