Dollemansrit Voorstraat 'geen aanslag op coffeeshop-personeel'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De man die vorig najaar met zijn auto op een Utrechts terras inreed, had het niet voorzien op medewerkers van de naastgelegen coffeeshop. Dat zei zijn advocaat na de pro-formazitting in de Utrechtse rechtbank vandaag.
Volgens de advocaat kampt haar cliënt al lang met psychische problemen en liet hij op een willekeurig moment het stuur van zijn Volvo los.
TERNAUWERNOOD OPZIJ
Op 11 oktober vorig jaar reed de 34-jarige Djawad S. in de Voorstraat met hoge snelheid het fietspad over en het trottoir op, ter hoogte van de City-bioscoop. Twee medewerkers van de naastgelegen coffeeshop Pleasure konden ternauwernood opzij springen.
De auto raasde vervolgens over terras van restaurant Gys, om even verderop met een kapot voorwiel tot stilstand te komen. Wonder boven wonder raakte niemand gewond bij het incident. Ook de bestuurder en passagier bleven ongedeerd.
BEWUST
Volgens het Openbaar Ministerie heeft S. bewust geprobeerd om twee personeelsleden van de coffeeshop aan te rijden. Hij wordt officieel verdacht van poging doodslag en zware mishandeling van twee of meer personen. Daarnaast wordt hem rijden onder invloed van cannabis en vernieling van het terrasmeubilair ten laste gelegd.
Vandaag stond de bestuurder voor het eerst voor de rechter. De man blijkt al langer in behandeling te zijn wegens psychische problemen en probeerde daarvoor opgenomen te worden.
Volgens zijn advocaat was hij ten tijde van de crash in de Voorstraat ernstig verward en had het op elke willekeurige plaats en op elk willekeurig tijdstip kunnen gebeuren.
MEDICIJN
Het medicijn dat S. ten tijde van het ongeluk gebruikte is mogelijk de verklaring voor zijn daad, stelt zijn advocaat. Hij slikte het middel fluoxetine. Dat antidepressivum zou bij sommige gebruikers juist angststoornissen, depressies en agressie kunnen veroorzaken.
De rechtbank besloot dit nader te laten onderzoeken door een deskundige, voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. In afwachting van de rechtszaak is de man opgenomen in een psychiatrische instelling in Den Dolder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.